Simdi cozdum olayı. Sonsuz netlik için ihtiyacım olan hiperfokal mesafe, odak uzunluğu ve diyafram açıklığına bağlı. Manzarada bana yakın net alana almak istediğim nesnenin uzaklığı ile alakası yok.

Ben sonsuz netlikte manzara çekmek istiyorsam hesaplamalara bir nesne uzaklığı girmeme gerek yok. Seçeceğim odak uzunluğu ve diyafram açıklığını hesaplama aracına giriyorum, hiperfokal mesafeyi buluyorum, o mesafeye mesela yere odaklama yapıp kitliyorum, sonra kamerayı manzaraya çevirip fotoğrafı çekiyorum ve sonsuz netleme oluyor.

Genel manzara ayarları 18 mm ve f11 gibi bir değerde hiperfokal mesafe ortalama 2 metre çıkıyor. Bu da şu demek oluyor. Net alanım hiperfokal mesafenin yarısı olan 1 metreden sonsuza kadar olacak. Eğer manzara içinde ve bana yakın esafede net olmasını istediğim biri 1 metreden daha uzak olduğu sürece o kişi de net çıkar. Ama kişi 1 metreden yakınsa ise net çıkmaz çünkü net alanın dışında kalıyor. Kaldı ki manzara çekerken kişi sizin dibinizde 1 metreden yakın durmaz

Umarım doğru anlamışımdır. Şimdi Suadiye sahile gidip deneme yaPacağım.