Halil Ibrahim Duran Nickli Üyeden Alıntı
ibrahim bey,
kadrajınız yerleşim olarak fena değil, yeni başlayan birine göre özellikle. kadrajda yerleşim iyi, sağdaki duvarın kadrajın içine ufalarak gitmesi ve soldaki 1/3te yataya geçmesi tekniğin doğru uygulanmaya çalışıldığını gösteriyor.
ilgi çekici noktayı 1/3 e yerleştirmişsiniz ama netlik sağdaki duvardan başlıyor. netliğin ilgi çekici noktada olmasında fayda var, izlerken göz bir sağa bir sola kaymamalı.
yalnız soldaki ufak insan kümesi solda kadrajın çok dışında kalmış ve sıkışmış; ya hiç konmasalardı ya da biraz daha kadrajın içinde yer bulsalardı daha iyi olabilirdi.
uzun perspektifli yani fotoğrafta uzun alan sunan karelerde genelde 14 diyafram gibi kısık bir diyafram ve çekim gece ise mutlaka tripod kullanılır, eğer tripod yoksa sabit bir yere konabilir fotoğraf. exif bilgilerini yazmamışsınız ama muhtemelen lensin açık diyafram değeri ile çekilmiş. fotoğrafı facebooktan alıntı yaptınız sanırım görüntü kalitesi düşmüş, yine de net alan derinliğinin olması gerekenden (açık kalan diyafram nedeni ile) yeteri kadar net olmadığını söyleyebilirim.
uzun pozlama yapılsaydı daha keyifli bir kare olabilirdi muhtemelen, su yüzeyinde tül etkisi denilen etkiyi bırakırdı.
kadrajınız karanlık tonlu ise 1-2 diyafram veya 1-2 ev az pozlanması tavsiye edilir, ayrıca kadrajınızda direk olarak bir ışık kaynağı varsa ki sizin karenizde var, bu dinamik aralığı arttıracaktır ayrıca yine duvar kemerlerinin sol tarafı ve iç tarafının yansıyan ışık farkı da yine dinamik aralığı arttıran bir durum ve sonuç olarak sensörünüz burada olduğu gibi yetişmeyecektir, yetmediğini ışık kaynağı ve çevresindeki ayrıca kemer içlerindeki beyaz tonlardan ve ağaç dalları arasındaki siyah tonlardan anlayabilirsiniz; bunlar sensörün algılayamadığı ve renk kodu veremediği yerler. bu durumda ışık kaynağında ve yakın çevresinde veya kare içinde gözü rahatsız etmeyecek kadar kırpılmalara müsade edebilirsiniz ama bu sizin karenizde fazla olmuş biraz, bu kırpılmaları histograma bakarak da görebilirsiniz. açtığınızda histogram eğrilerinin her iki yana yaslanmış ve taşmış olduğunu göreceksiniz muhtemelen, bunlar kırpılma yerlerini gösterir.
çektiğiniz fotoğrafı makineden izlerken iki kere info tuşuna basarsanız fotoğraf ile birlikte histogram bilgisi de çıkar. buradan fotoğafı çekerken yaptığınız yanlış pozlamayı görebilirsiniz. sizin bu çekiminiz gibi planlanabilen çekimlerde çekim esnasında da livewiev ekranında yine info tuşuna birkaç defa basınca histogram eşliğinde çekim yapabilirsiniz, bu çekim yapmadan hatayı önlemeyi sağlayabilir.
sensöre sığmayan dinamik aralık ile mücadele için de ölçüm modunu genel ölçüme alıp -1/-2 deneyerek doğru pozlamayı bulduktan sonra poz telafisi ile normale getirdiğiniz pozlama ile çekim yaptıktan sonra bu poz değerinin -1 ve +1 (hatta -2 ve +2 yi de ekleyebilirsiniz) değerlerinde en az iki kare daha çekerek bu elde ettiğiniz 3 veya 5 kareyi (dinamik aralığınız yetişmediği için) HDR yapan bir program ile makinenizin sensörünün yetişemediği aralığa yetişecek şekilde birleştirebilirsiniz
çekimlerinizi mutlaka raw yapmanızda fayda var, düzenleme ve dengeleme konusunda daha kolaylık sağlar. yine raw çektiğiniz zaman fotoğrafın beyaz ayarını düzenleyebilirsiniz, sizin bu fotoğrafınızda tam olarak doğal beyaz ayarı olmamış gibi, dolayısı ile renkler olduğundan farklı çıkmış.
ayrıca çekimlerinizi beyaz ayarı da dahil mutlaka manuel ayarlarda yapın, renk tonlamasını tutturmak bazen zor olabilir...
bu işi hobi olarak yapan bir acemi olarak söyleyebileceklerim aşağı yukarı bunlar;
umarım yardımcı olmuştur.