promete Nickli Üyeden Alıntı
Müzik sektöründen eksisi olduğunu zannetmiyorum Serhat.
Fotoğraf buradan görüldüğünden çok daha büyük bir sektör. Eğer sanat kaygımız varsa, gerçek profesyonellere ihtiyacımız varsa zanaat kısmının kontrolünü elden bırakmamak gerek. Yarısı öğrenci olmak üzere her yıl en az 20-30 milyon vesikalık fotoğraf çekiliyordur. Kimi kurumlar (bankalar, hatta devlet) insansız fotoğraf çekme yöntemleri geliştirmeye başladılar.
Fotoğrafın cazibesi her sektörü etkiledi. Akıllı telefonların, pedlerin fotoğraf becerileri, hele edit programları henüz çoğumuz için çok yeni olan piksel deposu makinelerimizin ve yüzlerce dolar verip aldığımız edit programlarının şimdiden demode olmalarına neden oldular.
Yakın zamanda okudum, bir fotoğraf profesyoneli (söyleyen kimdi unuttum) "gördüğümüz her şey fotoğraftır çünkü vizörden bakan biziz" mealinde bir şey demiş. İyi güzel de kardeşim, herkes senin gibi bakamıyor. Bu lafı duyan makineyi kaptığı gibi sanal dükkanı açıyor.
Canonturk, üye sayısıyla oldukça önemli bir tüzel kişiliğe kavuştu. Evet, şimdilik kendinden menkul denebilir ama bir akreditasyon çalışması içine girebilir. Varsa yurt dışındaki kuruluşlardan ya da kendi oluşturacağı kriterler ile Fotoğraf profesyoneli olma kriterleri belirleyebilir. Bunu Federasyona kabul ettirebilir ve öncü olmuş olur.
Olmaz mı?
İlave: Bir konuyu da açmam gerek. Bu, oluşacak kurumun, kurulun akreditasyonu "senden profesyonel fotoğrafçı olur, senden olmaz" diyecek değil. Kriterler burada devreye giriyor. Kriterler, stüdyonun yaptığı işin hacmine, ilgi alanına, aldığı maddi ve manevi başarılara, ödüllere göre oluşturulabilir.
Son aşamada tüketici olarak ben ne aldığımı bilmeliyim değil mi? Örneğin düğün için bir stüdyo ile anlaşmam gerekiyorsa bu salon sahibini kafalayan adam olmak zorunda olmamalı.
İşte o zaman sanal dünyanın, feysbukun aldatmacalarına mahkum olmayız. İstersek gidip salon sahibine "kardeşim ben Canonturk ün ya da T Fotoğraf Federasyonunun A grubu ya da D grubu sertifikasyonuna sahip stüdyo ile çalışmak istiyorum" deriz ve ne alacağımızı biliriz. Yok istemiyorsak ta feysbuktan Rubzinge Photography diye adam tutar kaderimize gene razı olabiliriz.