Merhaba arkadaşlar dün bisiklet ile yapmış olduğum şehitlik gezisi fotoğraflarını sizinle paylaşmak isterim... beğeninize
Çanakkale merkezden 10 dakikalık deniz yolculuğunun ardından feribotun yanaştığı Kilitbahir iskelesinde DUR YOLCU sembolü karşılıyor.
ardından Kilitbahir kalesi arkasında şirin bir köyü ile boğazı selamlamakta koca Cihan harbine tanıklık etmiş sureti ile.
köyün hemen çıkışında deniz kenarında kalan topları ile düşman gemilerine dur diyen Namazgah tabyası bulunmakta bazı cephanelikler sembolik olarak açık vaziyetteler top mermileri ile beraber.
Namazgah tabyasınıda geride bırakıp yola devam ederken Namı gibi heybetli bir anıtı ile misafirleri karşılayan 276 kiloluk top mermisini sırtına alıp düşman donanmasının en büyük gemisi olan Ocean 'ın bacasından içeri sokan Koca Seyit (Seyit Onbaşı)
Seyit onbaşı anıtının hemen yukarısında Mecidiye Şehitliği bulunmaktadır. Ispartalı Ali Çavuş, İvrindili İsmail oğlu Mehmet, Mustafa oğlu Süleyman ve 13 arkadaşı bu şehitlikte yatmakta..
Seyit Onbaşı ve arkadaşlarına veda edip yola devam ederken yol üzerinde Havuzlar Şehitliği karşıma çıkmıştı...
Zeytin ağaçları ve kekik kokusu içerisinde yola devam ederken Ay yıldız'lı bayrağımın dalgalandığı bir tepe gözüme çarptı biraz yokuş tırmandıktan sonra vardığım yer Soğanlıdere Şehitliği idi...
Gerçek bir şüheda kabristanlığı olan Soğanlıdere Şehitliği’nde, savaş zamanında burada kurulu olan hastanelerde tedavi edilirken şehit olan askerlerimiz yatmaktadır. Soğanlıdere vadisi 18 Mart için hazırlanmış kıyı sel bataryalarının yanında dört tümen hastanesine ve Güney Grubu Kumandanlığı’nın erzak ve ambar depolarına da ev sahipliği yapmıştır. Soğanlıdere Şehitliği’ne varmadan evvel yolun sağ tarafında bulunan yıkık harabe (Melek Hanım Reviri) muharebeler sırasında askerlerimizin tedavi edildiği yerlerden biridir.(Kaynak : eceabatrehberi.com)
Gerçek Şehit Mezarlıkları...
Yarımadanın sırtlarına çıktıkça şehitlikler çoğalmaya başlamıştı tam tepede kurulmuş olan Behramlı köyü
Behramlı köyünü geçtikten sonra Şahindere Şehitliği bulunmakta...
Şahindere Şehitliği, Seddülbahir köyünün 2 km. kuzeyinde yer almaktadır. Savaş sırasında cephe gerisindeki büyük sargı yerlerinden birisidir.
5 Temmuz 1915 sonrası yapılan muharebelerde sol kanat birliklerinden yaralanarak şehit düşenlerin bir bölümü burada yatmaktadır.
Bu şehitlikte ismi tesbit edilen 1969 kişi yatmaktadır...
Şahindere şehitliğinide geride bırakıp savaşın en çetin geçtiği yerlerden olan Alçıtepe köyüne doğru yola koyuluyorum. Bu köyde ki ilk durağım Son Ok anıtı olmuştu.
Muhasara Bataryası burada ki mevziden düşmanı süngü hücumu ile atmış ve üçüncü kitre zaferini sağlamıştır. (7 Haziran 1915)
Sargıyeri (Zığındere) Şehitliğine doğru ilerlerken Gazi Mustafa Kemal'in o heybetli anıtı karşılıyordu....
Bu anıtın hemen alt bölgesinde bulunan Sargıyeri(Zığındere) Şehitliği hastane olarak kullanılmış düşman askerleride dahil olmak üzere savaş boyunca 40-50 bin yaralı asker toplanmıştı ta ki 28 Haziran 1915 gecesi büyük bir düşman harp gemisinin tonlarca bomba yağdırmasına kadar...
Alçıtepe köyünden Seddülbahir köyüne doğru giderken yolda sessizlikler içine bürünmüş bir İngiliz mezarlığı karşıma çıkıyor...
Seddülbahir köyü girişinde köyün ilk camisi karşılıyor biraz ilerisinde ise İlk Şehitler anıtı boğaza karşı tüm heybeti ile durmakta...
Seddülbahir Köyü Eski Camii
İlk Şehitler Anıtı
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
"Gömelim gel seni tarihe" desem, sığmazsın.
Herc ü merc ettiğin edvâra da yetmez o kitâb...
Seni ancak ebediyyetler eder istiâb.
bisiklet ile bir günde sadece bir kısmını gezebildim ilerleyen zamanlarda kalan yerlerede gidip devam edeceğim...