Merhabalar;
Bugun portaldaki chat bolumumuzde bir dostumuz neredeyse bir cogumuzun unutmus oldugu bir bilgiyi sordu. Bunun uzerine FD lensler uzerine bir derleme yaziyim dedim. FD lensler Canon dunyasina 1990li yillarin ortasina kadar yaklasik ceyrek yuzyil damgasini vurmus lenslerdir.
FD lenslerdeki FD bugun kullandigimiz EF lenslerdeki gibi belli bir takma yuvasina isaret ediyor. Bu yuvayi ilk kullanan kamera ise Canon'un efsanevi makinesi Canon F-1.
Montreal Olimpiatlari ozel seri Canon F-1 ve 50mm f/1.4 S.S.C. Lens
1990 da son FD yuva uyumlu Canon T60 kameranin uretilmesi ile beraberbu lensler yavas yavas sadece donem makinalarina merakli kisilerin kullandigi ve artik uretimde olmayan lensler arasinda yerini aldi. 7.5mm odak uzunlugundan 5200mm odak uzunluguna kadar uretilen FD baglantili Lensler bugun kullandigimiz bir cok lensin atasi sayilabilecek dizayn ogleri iceriyordu.
Canon FD 7.5mm f/5.6 S.C Lens
Canon FD 5200mm f/4 Lens
Isin asli Canon'un ilk kirmizi halkalari daha dogrusu kirmizi ile daha kaliteli olan lensleri isaretlemesi bu lenslerin ilk uretildigi yillara dayanir. Canon bu lensleri ilk uretmeye basladigi yillarda bugun hala butun EF serisi lenslerde kullanilan S.C. (Spectra Coating/Isik Tayfi Kaplama) ve S.S.C (Super Spectra Coating) leri bu lenslerde kullanmaya basladi
Burada bir ara vererek bu kaplama ne ise yariyor yazmamiz gerek sanirim. Isik lense girdiginde camlardan gecerken bir kismi da geri yansir. Ayni bi magaza vitrinine bakarken goruntumuzun geri yansimasi gibi. Yansiyan isik bir onceki lensedn geri yansir buda hayalet goruntu olusumuna veya flare/isik patlamasi olusumunasebep verir. Canonun her dalga boyu icin bir cok katmandan olusan Super Spectra Coatingi her dalga bıoyunun yansimasini tek tek onleyerek bunun olusumunu kontrol eder. Bu sayede yuksek kontrastli ve keskin fotograflar mumkun olur.
Ilk kez 1970 yilinda ortaya cikan FD lenslerde 1973 yilina gelinceye kadar bu ayrimi belirten herhangi bir ibare yer almadi. 1973 yilindan itibarense bugunku L serisi ayriminin ilk ornegi sayilabilecek daha kaliteli lensi kirmizi ile isaretleme gelenegi basladi ve lenslerin onune kirmizi ile yazilmis. S.S.C ibaresi yer aldi.
Canon FD 85mm f/1.2
S.S.C. Lens
Canon FD 50mm f/1.8 S.C Lens
1978 yilina geldiginde ise Canon S.C ve S.S.C ibaresini tum lenslerden kaldirdi ve sadece S.S.C kaplamayi kullandi. Ayni kaplama dijitaller ilcin biraz degistirilerekde olsa halen kullanilmaktadir.
Yillar icinde degisen kaplama gibi FD lenslerin kamera baglanti noktasi ve gorunusude degisime ugramistir. Ilk FD lenslere Sİlver Nose/ Gumus burun lakabi takilmasinin bir sebebi olan on tarafta parasoleyin takilmasi icin krom metal bolum zamanla ortadan kalmistir. Ayni sekilde ilk donem FD lesnlerin kamera baglanti noktasi cevrilerek sikilan bir halka gibiyken daha sonra bir dugme ile serbest birakilan modellere donusmustur.
Canon FD 28mm f/3.5 Silver Nose/Gumus Burun Lens
Canon FD 50mm f/1.8 Eski tip baglanti kilidi.
Canon FD 50mm f/1.8 Yeni tip baglanti kilidi.
FD lenslerle ilgili bir diger bilgide bir coklari tarafindan sanildigi gibi hepsinin manuel fokus lensler olmadiklaridir. Fotograf dunyasinda cok onemli bir cigir acan ilk AF lens FD baglanti noktasina sahiptir. Ilk bagimsiz ve tam AF ozelligine sahip lens Canon FD 35-70mm AF dir. Bu lensle ilgili en "garip" durum fokus isleminin kamera ile hic bir baglantisinin olmamasi, lensin yaninda yer alan bir dugmeye basilarak ayrica gerceklesmesidir. Makine ile bir bilgi alisverisi olmadigi icin Canon F-1 dahil olmak uzere tum FD uyumlu makinalarda kullanilabilir.
Canon F-1 ve Canon FD 35-70mm AF Lens
FD mount lensler ayni zamanda kamera ile iletisime gecen ilk Canon lenslerinde donemidir. AC serisi olan bu lensler FD yuvaya sahiptir ancak yuvada bugunku eos sitemine benze pinler ile makine tarafindan kontrol edilmektedir. Bu sekilde uc lens uretilmistir. AC 50mm f/1.8, AC 35-70mm f/3.5-4.5, ve AC 75-200mm f/4.5. Tabii bu lensleri desteklemek icin uretilen kamerayida anmadan gecmek olmaz. T80 model bu kamera turunun tek ornegidir. AC sistemi kontrol edebilecek baska bir kamera uretilmemistir.
AC 50mm f/1.8, AC 35-70mm f/3.5-4.5, ve AC 75-200mm f/4.5
CAnon T80 FD AC lens ile
FD LEnslerle ilgli bir diger yanilgi da FD lenslerin EOS sistemlerde kullanilamadigi yonundedir. Tamami olmasada bir kismi ozellikle Telephoto olanlari kullanilabilmektedir. Tabii bir adaptor yardimi ile. Hatta Canon su anda piyasada bulmanin neredeyse imkansiz oldugu adaptorler uretmistir bunun icin.
Canon FD to EF Adaptor
Bu adaptor yardimi ile FD 200mm 1.8 L, FD 200mm 2.8 RF, FD 300mm 2.8 L, FD 300mm 4, FD 300mm 4 L, FD 400mm 2.8 L, FD 400mm 4.5, FD 500mm 4.5 L, FD 600mm 4.5, FD 800mm 5.6 L, FD 50-300mm 4.5 L, FD 85-300mm 4.5, FD 150-600mm 5.6 L lensler hemen hemen sifir EOS EF sistmlerde kullanilabilmektedir.
Her ne kadar baska bazi gorsel elementli adaptorler olsada goruntu kalitesine verdigi buyuk zarar ve lensin isik gecirgenligini ciddi sekilde etkilemesi nedeni ile tercih edilmemesi gerekir.
Yazinin sonuna gelirken FD serisi lenslerin uretim tarihlerinin nasil okunacagi ile ilgili de kisa bir bilgi vermek isterim.
FD lenslerin kameraya baglanti yerinde bugunku EF lenslerde oldugu gibi Bir harf ve 3-4 rakkamdan olusan bir kod bulunur. L harfi 1971'i M harfi 1972 yi gosterir ve bu duzenle devam eder. Ardinan gelen rakkamin ilk veya ilk iki basamagi tarihi belirler. Soniki basamak ise her zaman Canon'un kendi kullaniimi icindir. A Harfi 1986 ya takabul eder ve alfabenin basina doner. Mesala S516 Kodu 1978 5inci ay uretimi lens demektir veya C1219 1988 Uretimi 12inci ay demektir.
Son olarak sizlerle Canon FD serisi lens posterini paylasmak istiyorum. Posteri tiklayark buyuk haline ulasablirsiniz.
Umarim yazilanlar analog makinalara ve analog lenslere ilgisi olanlara yardimci olacaktir.
Saygiyla