Merhabalar,

Cidden analog makinenin tadı, o filmi bekleme heyecanı çok farklı bir duygu. Ben de Canon AE-1 program ve Canon A1 sahibiyim. hatta yaklaşık 4-5 ay önce 35-105 f:3,5 lens aldım. Yaklaşık 2 sene önce, fotoğrafa merak saldığımda analog ile başlamıştım. Tabi hepimizin ilk anları gibi, haftada 3-4 film + banyo + cd falan derken analog işi bana pahallıya gelmeye başladı. Dijital makineyi alınca ister istemez analog 2.planda kaldı.
Dijitalin sağladığı avantaj tabi ki bambaşka. Takıyoruz hafıza kartını, basıyoruz deklanşöre. Baktık beğenmedik sil, pozlama fazla sil vs oldu sil. Bunu kesinlikle eleştirmiyorum, çünkü birçoğumuz mutlaka bunu yapıyoruz.

Fakat dijitalle fotoğraf çekmeye başlayıp (fotoğraf çekmeyi biraz daha becerebildikten sonra) tekrar analog'a döndüğümde artık eskisi kadar har vurup harman savurmadığımı, iyi bir fotoğraf için daha çok uğraşmam gerektiğini anladım. Bana en büyük kazancı şu oldu diyebilirim. Eski fotoğraf ustalarına, eski savaş fotoğrafçılarına saygım daha da arttı. Bugün bile hayranlıkla baktığımız ve belkide uzun yıllar bakılacak karelerin ne şartlarda oluşturulduğunu birkez daha yaşayarak anladım.

Çoğumuz iyi fotoğraf çekebilmek için uğraşıyoruz bu bir gerçek. Ama analogta ki o bekleyiş, işin maddi bir kısmının olması, eğer yanınızda yedek film yoksa makinede takılı kalanla idare etmek, filmi geri sararken dikkatli olmak, filmi makineden çıkarmak için kapağı açarken acaba tam sardımı tedirginliği falan bunlar ister istemez bizleri daha iyi kare yakalamaya sevk ediyor. Hem dijitalde hemde analogta neredeyse çektiğim her karenin yamuk olmasına rağmen yinede analogla elimden geldiğince çekmeye çalışıyorum. Paylaşılan kareler cidden çok güzel. Bende en kısa sürede brkaç kare yükleyeceğim.

Daha önce izlemiş olabilirsiniz belki, izlemeyenler için tekrar link veriyorum. Aşağıda Nikon F5 (analog) Nikon D700 (FF Digital) karşılaştırması var. Güzel bir video.
Nikon D700 vs Nikon F5 analogue - YouTube

Görüşmek üzere,