Analog ekipmanlar bölümünün ilk konusu benden olsun. Çokça sorulan,kullanılan ve alınıp satılan bir model ile başlayalım. Rusların gözbebeği Zenit'in 12XP modeli.
12xp 1983-1994 yılları arasında üretilmiş bir model. 1/30, 60, 125, 250, 500 ve bulb modlarına sahip, TTL ölçümlü, pozometreli, self-timer'lı bir model. Genellikle dededen, babadan kalma bulunuyor çünkü 90'lı yıllarda Türkiye'ye gelen Rus vatandaşlar çantaları bavulları Zenit'lerle doldurup getirmişler ve burada da o zamanlar birçok müşteri bulmuşlar. Karaköy, polonya pazarı, bit pazarları, sirkeci vs taraflarında bolca bulunur olmuş Zenit'ler. (Alıntı babamdandır, kişisel tecrübe yoktur)
Uploaded with ImageShack.us
Zenit'ler ağırlıklarıyla meşhur ve 12xp bunun en 'başarılı' örneği. 58mm Helios lens ile tam 1 kg ağırlığa ulaşıyor. Taşıması güç ve uzun yürüyüşlerde rahatsız edici boyutlara ulaşıyor. 12XP'ler genel olarak Helios 44M serisi 58mm f2 ve Jupiter 135mm 3.5 tele lenslerle ülkeye giriş yapmış bolca. 12xp Zenit ailesinin 'üst seviye' üyelerinden. Zira body'si en kaliteli ve mekaniği en sağlam seridir kendisi. Zenit'lerin body'si inanılmaz robust dursa da teknik açıdan bana hiçbir zaman güven vermedi gerek çabucak kirlenen, küflenen vizörü, yırtılan bez perdeleri, 10 sene ömrü olan pozometreleri vs çokça karşılaşılan sorunlardan.
Uploaded with ImageShack.us
Benim elimdeki örnek de 87 model bir 12xp. Babam Polonya pazarından şimdinin parasıyla 100 liraya almış sıfır olarak lens ile. 26 senedir kullanılıyor hatta daha 5 sene öncesine kadar çıktığımız aile tatilinde tatil-anı makinemiz Zenit idi henüz dijital nedir bilmiyorduk sonra kompakt bi Casio aldık evde 'uzaylı zekiye' muamelesi görmüştü ilk dijital olarak.
Neyse geyiği bırakalım da fasulyenin faydalarına gelelim. Madem bu kadar eksikleri var neden hala ilgi görüyor bu Zenit 12xp ? Cevap basit: çünkü ucuz ! Bugün bit pazarlarında,hurdacı tezgahlarında lensiyle birlikte 50 liraya kadar 12xp bulunabiliyor.Toz toprak içerisinde olsalar da ufak bi bakımla çalışabiliyor. E hal böyle olunca genç analog tayfası da Zenit'e sardırıyor. Ucuza analog keyfi arayanların da ilk tercihi Zenit oluyor. M42 lensler bolca bulunduğu için türlü çeşit M42 lens kullanılabiliyor. İkinci el Zenit alırken mutlaka enstantene değerlerine ve lensin diyaframına bakın zira en çabuk onlar göçüyor. Sakın yanlış anlaşılmasın Zenit'ler temiz bakılırsa pekala benim örneğim gibi 26 sene tıkır tıkır çalışabilir. Pozometre dışında çalışmayan aksamı yok.
ARTILAR:
-Uygun fiyat, kolay bulunabilmesi
-Helios lenslerin keskinliği
-M42 lens skalasındaki tüm lensleri kullanabilmesi.
-Sağlam body, gerektiği yerde kişisel savunma aracı olabilir.
-İkinci el piyasası. Kolay elde kalmıyor.
EKSİLER:
-Sorunlu elektronik ve mekanik. Çoğu 12xp'nin pozometresi çalışmıyor.
-Çabuk kirlenen kumlu ufacık klostrofobik vizör. Netleme vs kolay anlaşılamıyor.
-1/500 max enstantene. Öyle sorun yaratıyor ki güzelim yaz aylarında 16 diyafram bile patlamayı engelleyemiyor.
-Enstantene değerlerinin azlığı.
-Bez perde çabuk yırtılabiliyor.
-Sarsıntılı çalışan ve fotoğrafa zarar verebileceğini tahmin ettiğim deklanşör
-Ağır!
Eğer siz de elinizdeki m42 lensleri değerlendirmek ve analog'a ucuz bir giriş yapmak istiyorsanız, 12xp'yü düşünebilirsiniz. Zira kendisi şu anda f/p oranı en iyi makine. Çekilmiş birkaç fotoğrafı da paylaşmak isterim.