Merhaba Uğur Bey. Mesajınızı şimdi gördüm
Hemen cevap yazayım.
Bu arada yazacaklarım, Uslubey'in sorusuna da cevap olacaktır.
Fotoğraflarınızı internete yüklemek için Save for web yapmak gerekiyor. Bunun mantığı şu; fotoğraflarımızı Lightroom ya da Photoshop'ta editlerken, ProphotoRGB ya da AdobeRGB gibi büyük renk uzaylarında çalışıyoruz. Ancak internet ortamı bu renkleri gösteremiyor. Çünkü şuanki teknolojiyle internet ortamında sadece küçük bir renk uzayı olan sRGB renklerini görebiliyoruz. Dolayısıyla fotoğraflarımızı çalıştığımız büyük renk uzayından, küçük renk uzayına dönüştürmemiz gerekiyor. Eğer dönüştürmeden internete yüklersek, tarayıcımız, kapasitesi dışında kalan tanıyamadığı renkleri kendisi dönüştürmeye kalkıyor, ve tabii bu işin uzmanı olmadığı için de, renkleri mahvediyor. Bu işi uzmanına bırakmak lazım; yani Lightroom ya da Photoshop'a.
İşte ''Save for web'' bu işe yarıyor. Edit yaparken çalıştığınız uzayından, internetin renk uzayı olan sRGB'ye dönüştürüyor.
Gelelim baskı işine. Yapacağınız işlem, ne tür baskı alacağınıza bağlı. Eğer renklerin pek önemli olmadığı bir iş üzerinde çalışıyorsanız , Save for web yaparak baskı alabilirsiniz. Bu baskı, internette göreceğiniz renklerle aynı, yani sRGB renk uzayında olacak ve önemsiz çıktılar için tatmin edici olacaktır. Ama farklı renk vurgularının önemli olduğu, sRGB'den daha fazla renk görmek istediğiniz bir iş üzerinde çalışıyorsanız, örneğin fotoğrafınızın profesyonel baskısını alarak duvara asmak istiyorsanız, o zaman geniş renk uzayında baskı almanız lazım. Ki böylece fotoğraftaki renk geçişleri daha iyi olsun ve fotoğraf kalitesi yükselsin, ayrıca internet ortamında göremediğimiz zengin renk renkleri de görebilelim...
Ancak burada önemli bir nokta var. Baskı alınacak makinenin, hangi renk uzayına ait renkleri basabildiği önemli. Edit sonrası dönüştürüp kaydettiğiniz fotoğrafın renk uzayı ile, baskı alacağınız printer'ın renk uzayı aynı olması lazım. Örneğin, baskı alacağınız makine AdobeRGB renkleri basabiliyorsa, fotoğrafınızı AdobeRGB'ye dönüştürmeniz gerekiyor.*** Dolayısıyla profesyonel baskı alacağınız makinenin renk uzayını bilmek önemli.
***Renk dönüştürme işlemleri, büyük uzaydan küçük uzaya doğru yapılır. Küçük uzaydan büyük uzaya dönüştürme yapılamaz. (Yani ProphotoRGB bir dosyayı sRGB'ye dönüştürebilirsiniz. Ama sRGB bir dosyayı ProphotoRGB'ye dönüştüremezsiniz. Dolayısıyla ben kendi worflow'umda, geniş uzayda editlediğim fotoğrafın ana dosyasını (PSD/TIFF) her zaman saklıyorum. Yapacağım işin içeriğine göre, ana dosyayı istediğim zaman açıp dönüştürme yapıyorum (örneğin internete yükleyeceksem sRGB'ye dönüştürüyorum, ya da AdobeRGB basabilen bir printer'dan çıktı alacaksam AbobeRGB'ye dönüştürüyorum), ama ana dosyamı hep en geniş renk uzayı olan ProphotoRGB'de saklamaya devem ediyorum. O fotoğrafla ilgili herhangi bir ihtiyacım olduğunda, tekrar ana dosyayı açıyorum.
Sanıyorum yukarıda yazdıklarım sorunuza cevap olmuştur. Tabii işin içerisine kullandığınızın monitörün renk uzayı, monitör kalibrasyonu ve printer kalibrasyonu
vb. başka mevzuları sokup kafa karıştırmayayım. Yakında renk yönetimi ile ilgili geniş bir makale yazacağım. Bu Color Management konusu başlangıçta biraz kafa karıştırıcıdır, ama mantığı kavradıktan sonra oldukça basittir.
Sevgiler.