maket aracı gerçek fotoğrafta kullanabilir miyiz?
daha önce bir müşterime yapmıştım, bugün de böyle bir uygulama yapıp paylaşayım dedim.
arkadaşlara yardımcı olursa ne mutlu...
yapılan işlemleri kısaca yazayım...
1. araç çekimi için 14mm lens kullanıldı. araç ile kamera arasındaki mesafe fotoğraftan belli olacaktır. flashı tavana sektirmeyi tercih ettim fakat model otomobilin arkasına aynı zamanda bir de yansıtıcı koydum... daha önceki model araç çekimlerimi yine aynı yöntemle yapmıştım. eğer hiç yansıtıcı bulma imkanınız yoksa, folyo kullanabilirsiniz.çekim şekilden de belli olacağı üzere clear bir çekim. ekstra ps müdahalesi ile temizlemeye gerek duyulmayacak düzeyde beyaz bir background elde etmiş olduk. beyaz zemini de fotoğrafta görüleceği üzere, kıvırarak sonsuz bir düzlem oluşturdum, sonsuz düzlem adından da anlaşılacağı üzere hem size sonsuz bir düzlem kazandıracak, hem de yansıyan ışığın daha yumuşak gelmesini sağlayacaktır.
(flash, kamera, model araç ve kedi... kedinin konumuzla alakası yok : )
2. öncelikle kendime bir background zemin seçtim. seçtiğim ve çalışmada kullandığım bütün materyaller burada görülmekte... öncelikle aracımı, yolun üzerine koydum. bu zemini seçerken dikkat edeceğimiz en önemli unsur aracın çekim açısı ile, yolun xyz düzlemindeki açısının aynı olması olacaktır. bu sorunu aştıktan sonra aracı zemin ile bütünleştirmek gerekiyor. araç çekimlerini özellikle gölgeli çekmemdeki sebep, natural bir gölge oluşturmak, böylelikle koyacağım zemin üzerinde ekstra ps müdahalesi yapmama gerek kalmayacak ya da çok az yapmam gerekecek... koyduktan sonra, color balance işlemi ile aracın renkleri ile biraz oynadım. ön camda küçük bir sorun vardı onu giderdim, gereksiz parlaklıkları clone stamp ile temizledim. aracın belli yerlerine burn tool uyguladım, araç jantlarına ise, dodge tool uygulayarak rengini biraz daha açtım...
3. araç ile alakalı işlemlerimi bitirdikten sonra, diğer yapmak istediğim objelere sırasıyla geçiş yaptım. öncelikle background ile birleştirmeyi düşündüğüm bina fotoğrafını aldım, sigi tool'u kullanarak ve büyük bir brush seçerek yolun ortasından yolu ortaya çıkartacak kadar sildim, brush'u soft brush seçmelisiniz... yol kenarlarını orjinal 1. backgrounddaki gibi, toprak zemin olarak bıraktım...
4. kaya parçaları olan fotoğraftan iki kayayı "gölgeleri ile beraber" path tool ile seçerek oradan kesip fotoğrafın üzerne koydum, burn tool ile gerekli olan yerlerini yaktım, gölgelerini yine burn tool ile yakarak daha koyulaştırdım, zeminle bütünleşmesini sağladım.
5. hız tabelası olan fotoğraftan hız tabelasını söküp aldım ve yolun diğer tarafına koydum... yine aynı kayaları scale yaparak küçük boyutlu olarak hız tabelasının önüne koydum...
6. palmiye olan fotoğraftan palmiye ağacını alarak sağdaki taşların arkasına koydum, taşlı layer, palmiye layer'ının üstünde oluyor yani... yine burn tool ile gerekli gördüğüm yerleri yaktım...
7. geyiği aracın arkasına koydum, aracın arkasında olduğu için zaten gölge ile uğraşmama gerek kalmadı sadece scale boyutunu ayarlamak kaldı.
8. rakun fotoğrafından rakunu alarak zemine yerleştirdim. geyik ve rakun yine yol zemin perspektifine uyacak şekilde seçildi bu önemli bir nokta, bunu atlamamak gerekiyor! yoksa perspektif bozulması yaşayabilirsiniz.
9. soldaki ağacı fotoğrafa koyarak zemin ile bütünleşmesini sağladım, bunu yaparken, silgi ile ağacın alt bölümlerini azar azar sildim, color balance menüsünden ağacın yeşilini artırdım, gerekli olan yerlere burn tool uyguladım.
10. zeppelin fotoğrafından zeppelin'i çıkartarak fotoğrafa yerleştirdim, küçülterek esas ana objeden uzaklaşmasını sağladım, burn tool ile yakarak gölge oluşturdum (alt kısmına).
11. mustafa'yı bugün yani 13 ocak otağtepe'de çekmiş olduğum fotoğraftan çıkartarak bu çalışmaya dahil ettim, gölgelemeyle uğraşmamak için küçük bir oyun yaparak önüne bir fotoğrafçı çantası koydum, fotoğrafçı çantasına gölge vererek zeminle bütünleşmesini sağladım. burn tool ile kıyafet üzerinde yakma işlemi yaptım.
12. en son bütün layerları seçerek çoğalttın ve "merge layer" yaptım (layer birleştirme). color balance menüsüne girerek canımın istediği bir renk uygulamasını yaptım...
biraz daha oynayarak daha realistik bir hale büründürülebilir...
son olarak şunu da söylemek isterim ki; sonuç hiç bir zaman için fotoğraf değildir, fakat mesleki bazda bunları yapmam da gerekiyor. bu tip çalışmaların fotoğraf olarak anılması da doğru değildir.
bu bir manipulasyon çalışmadır, grafik ve tasarım alanına girer...
selamlar...
not: PSD dosyasını yüklemek isteyen arkadaşlar için download linki:
Dosya.tc - Ücretsiz, Hızlı ve Kolay Dosya Paylaşımı