Fotoğraf görüntüleyicilerinde fotografımı açtıgımda gayet güzel istediğim tonlarda raw fotograflarım var ancak bunları ben psye attıgımda camera rawda da cs5de de renkleri soluyor o güzel hoş görüntü gidiyor neden böyle oluyo çözümü yok mu
Fotoğraf görüntüleyicilerinde fotografımı açtıgımda gayet güzel istediğim tonlarda raw fotograflarım var ancak bunları ben psye attıgımda camera rawda da cs5de de renkleri soluyor o güzel hoş görüntü gidiyor neden böyle oluyo çözümü yok mu
Bende hala çözemedim takipteyim
Canon 50D | Canon 28-135 USM | 50mm 1.8 (ALINIK!) | Lowepro Reporter D100 AW | Weifeng Tripod
Golden Eagle 3'lü Paraflaş Seti | Reflektör
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
- | Satılıklar | -
Satılık oto ses sistemi
Muhtemelen renk yönetimi (color management) ayarlarınız yanlış. Renk yönetimi başlıbaşına uzun bir yazı konusu. Bir ara başka bir yer için bir makale yazmıştım. Fırsat ve zamanım olursa biraz editleyerek burada da paylaşırım.
Solan renklere gelince: Muhtemelen Adobe RGB ya da Prophoto RGB gibi gelişmiş bir renk uzayında RAW'ları işleyip JPEG'e çeviriyorsunuzdur. Dolayısıyla JPG'lerinize bu profil gömülüyor. Daha sonra bu JPG'i AdobeRGB ya da ProphotoRGB desteklemeyen bir yazılımda görüntülerseniz renkler çok solgun görünür. Bunun sebebi fotoğrafın renkleri değil, o yazılımın bu renk uzayını desteklememesinden kaynaklanır. Hangi uzayda çalışırsanız çalışın, internette paylaşacağınız fotoğraflarınızı sRGB'ye çevirin. Çünkü sadece sRGB tüm yazılımlar tarafından desteklenir. Yani foto editlemek, rotuşlamak, baskı almak gibi konularda AdobeRGB ya da Prophoto RGB daha iyidir. Fakat internette paylaşacağınız zaman mutlaka sRGB'ye çevirmek zorundasınız. Aksi halde çamur gibi görünürler.
Bu arada ham RAW fotoğrafların bazı yazılımlarda solgun görünmesi kısmen normaldir çünkü aslında RAW hiçbir renk bilgisi barındırmaz. Yani siyah beyazdır. Renkler JPG'e çevirmediğiniz sürece sadece ön izlemeden ibarettir. Yani o an hangi yazılımda açtıysanız o yazılımın yarattığı bir renk simulasyonudur. Bu ön izleme de o yazılımın renk yönetimi ayarlarına, yazılımın kalitesine ve sizin monitör kalibrasyonuna göre değişir. Doğru renklerde görüntüleme yapmak için tüm iş akışında doğru bir renk yönetimi sağlamanız şart. Ama dediğim gibi derin ve ayrıntılı bir konu.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan
SRGB seçin seçtiğinize emin olun ACR de
Canon EOS 5D
Bazı programlar önizleme esnaısında sharpen-hue saturation vs gibi şeyler veriyor bu yüzdendir Adobe bridge ile bakmanı tavsiye ederiz
arkadaşlar ben resimeri raw da işledikten sonra jpg olarak kaydediyorum dediğiniz gibi resimler istediğim renkde ve parlaklıkda olmuyor.kaydederken hangisinde kaydetmemiz gerekir peki?bunu nasıl yapıcaz?
web içinse sRGB kaydettiğinize emin işlediğinize emin olun yeterli tiff kabul edecek o boyutu saklayacak çok az site vardır belki yokturda
Canon EOS 5D
İş amaçlı çekmiyorsanız jpeg çekin. Renk sorunsalından kurtulursunuz.
Raw demek(cr2 NEF vb) ham fotoğraf demektir. TIFF rawdan daha kapsamlı bir ham haldir. Boyutlar mb bazında büyür.
Ham halinde makineden girilen renk ayarları yer almaz ama aynı picture style ları canonun görüntüleyicisinde kullanarak çektiğiniz andaki görüntüye ulaşırsınız.
Baskı için fotoğraf hazırlıyorsanız tiff, jpeg ya da eps kaydedin. Bir de baskıdaki renkler ile bilgisayarda gördükleriniz değişecektir. Bu da ekran kalibrasyonu ile alakalı bir durum.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Web için kesinlikle TIFF kullanmayın. TIFF candır ve sıkıştırmasız formattır. Baskı almak ve arşivinizde saklamak için kullanabilirsiniz ama web için değil.
Fakat web için kesinlikle sRGB profilinde kaydedin. Aksi halde çoğu tarayıcıda ve resim göstericide renkler çamur gibi görünür (windows picture viewer dahil). Fotolarınızı PS'de "save for web" seçeneği ile kaydederseniz otomatik olarak sRGB profili ile kaydeder zaten.
Eğer bunla uğraşmam derseniz Mark II'nin menüsünden RGB ayarınızı JPG çekimler için sRGB'yi seçin (RAW çekimlerinizi etkilemez zira RAW'da profile gerek yoktur ama arada JPG de çekebilirsiniz diye varsayıyorum).
Daha sonra RAW işleme yazılımının renk yönetimi (color management) menüsünden "working RGB space"i de sRGB yapın. Böylece RAW'dan JPG'e çevirdiğinizde resminizi sRGB profili ile kaydeder. Hatta o aşamaya kadar ki tüm önizlemeleri bu profile göre gösterir.
Daha sonra PS'de de benzer ayarı yapın. Bunun için Color Settings menüsünden "Europe General Purpose"ü seçerseninz otomatik olarak RGB dosyalarını sRGB olarak işler. Ya da manuel olarak RGB space'i sRGB olarak işaretleyin.
Bu şekilde tüm iş akışında sRGB kullanmış olursunuz, dolayısıyla birbirinden ayrı yazılımlarda convert, değişim vs işleriyle uğraşmamış olursunuz. Yazılımlar ortak dilde çalışır.
Fakat şunu bilin.. sRGB diğer renk uzaylarına göre daha kısıtlıdır.. yani renk sayısı daha azdır... fakat nette beğendiğiniz tüm o canlı ve parlak resimler bu profilde kaydedildiğine göre pratikte çok bir kayıp yoktur. Kayıp sadece profesyonel olarak baskı alacağınız zaman sizi üzebilir (kayıp en fazla "cyan" tonlarında olur). Zaten fotolarınızın RAW hallerini saklıyorsanız hiçbir kaybınız yok. İstediğiniz zaman daha gelişmiş bir profilde tekrar JPG yada TIFF yaparak baskı alabilirsiniz. Zaten ayrıca sRGB'den daha gelişmiş profillerdeki renkleri gösterebilecek monitör, yazıcı bile azdır ve pahalılardır. Dolayısıyla her daim sRGB kullanmaktan çekinmeyin.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan
taner bey ben genelde raw da çekip,adobede işliyorum resimleri. sonra kaydederkende jpg olarak kaydediyorum. fakat bu resimleri forumda yada başka yerde paylaştığımda forumdaki reismler kadar parlak ve renkli olmadığını farkediyorum.makinemin ayarlarına baktım renk uzayı srgb de kaydediyor.bu akşam başka bir fotoğrafı denicem bakalım ne olcak?
Tamam işte. Demek ki Adobe (PS ve/veya Camera Raw) ayarlarınız sRGB değil. Yani çektiğiniz fotoyu JPG olarak kaydederken içine AdobeRGB yada ProPhoto RGB profilini gömüyor. Sonra bu fotoyu, bu gelişmiş profilleri desteklemeyen bir yerde görüntüleyince renk sorunu ortaya çıkıyor. Adobe'deki tün RGB ayarlarınızı sRGB olarak değiştirin. Sorun çözülecek.
Başka fotoda denemenize gerek yok. Deney olarak şunu yapın. Daha önce kötü gördüğünüz fotoları PS'de tekrar açarak "save for web" seçeneği ile tekrar kaydedin. Göreceksiniz ki canlı renkler tekrar geri gelmiş olacak. Çünkü aslında hiçbiryere kaybolmadılar. Sadece sahip olduğu profil nedeniyle bozuk görüntüleniyorlardı. sRGB profili sayesinde her yerde düzgün görüntülenecekler.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan
PC ile net arasındaki renk sorunsalının kaynağı Fotoğrafların belirli oranlarda kalitelerinin otomatik olarak düşürülmesi ile ilgili. Denemesini bir fotoğrafı herhangibir siteye yükledikten sonra geri down ederek anlayabilirsiniz. İki fotoğrafı da PS de yan yana getirin aradaki fark gözle görülür olacaktır.
Bunu kalite kaybının nedeni daha az yer kaplamalarını sağlamaktır. Sonuçta yüklediğiniz her fotoğraf o sitenin alanından yer gitmesi demektir. Ne kadar düşük yer giderse o kadar iyi olacaktır o siteler için.
Sizin buna önlemnizin tek yolu en azından azaltmanızın yollarından biri save for web ctrl+alt+shift+s seçeneğini kullanmanızdır. Ayrıca bunu yapmadan önce bir miktar keskinlik ve saturasyon biraz daha yaklaşmanızı sağlayacaktır.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Bilgilere kısmen katılmıyorum. JPG çekim yapmak renk sorunsalından kurarmaz, bilakis arttırır (göreceli olarak). Çünkü jpeg olarak çekilmiş fotoda renk bilgisi sabittir. Fotodaki renk sayısını sonradan azaltabilir ama asla arttıramazsınız. Renk yönetimi diliyle konuşursak: RGB uzayınızı daraltabilir, ama asla genişletemezsiniz. RAW'da ise sensörün tüm imkanları elinizi altındadır. Bu yüzden ben amatör olsun profesyonel, DSLR kullanan herkese her zaman RAW çekmelerini öneririm. DSLR ile jpg çekmek, filmli makina varken polaroid kullanmaya benzer.
TIFF ile RAW çok ayrı şeylerdir. İkisinin de dijital dosyalar olması dışında ortak hiçbir yanları yoktur. TIFF bir bitmap dosya formatıdır. Yani hangi pikselin, hangi renk değerinde olduğu dışında hiçbir bilgi taşımaz. Fakat bitmap formatları arasındaki belki de en iyi formattır. Ama en nihayetinde resim formatıdır. Ham foto formatı değildir. RAW ise bambaşka bir dünyadır. Resim ya da bitmap formatı değildir. Sensör üzerine düşen ışığın dijital olarak kaydıdır. Piksellere düşen renk değerlerini değil, sensördeki piksellerin renkleri nasıl bir algoritmayla yarattığı bilgisini taşır. Ve siz bu algoritmalar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Fakat JPG ya da TIFF'e çevirirseniz, elinizde sadece pikselin RGB renk değeri kalır. TIFF'in JPG'den farkı, sıkıştırma nedeniyle oluşan bilgi kayıpları olmamasıdır. TIFF bir fotoda pikseli pikseline her bilgi sabittir. Her pikselin kaydı tutulmuştur. Bu yüzden dosya boyutu çok büyük olur.
Bu arada TIFF için" LZW compression" diye bir seçenek var. Bu yöntemde yanyana bulunan ve aynı renk değerinde olan piksellere tek piksel muamelesi yapılır. Yani her biri için ayrı kayıt tutulmaz. Bu sebeple az renk barındıran, belli bölgelerde rengin sabit kaldığı fotolar, ya da bir grafik çalışması ise hatırı sayılır bir dosya boyutu küçülmesi olur. Ama baskı aşamasında sorun çıkarttığını çokça gördüm (eskiden FreeHand ile ofset baskı çalışmaları yaparken). O yüzden TIFF kullanacaksanız riske girmeden sıkıştırmasız olarak kaydetmenizi öneririm.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan
Siteler fotoları bir miktar sıkıştırıyor olabilirler, doğrudur. Fakat bu sıkıştırma renkleri soluklaştırmaz. Sadece renk sayısını azaltabilir, jpg artifact'leri arttırabilir, bir miktar keskinlik azaltabilir. Fakat arkadaşın söylediği durumla bunun bir alakası yok. Durum, fotoları AdobeRGB olarak kaydedip yüklemesi ama görüntülemek için kullandığı tarayıcının AdobeRGB'yi desteklememesinden kaynaklanıyor. Tüm tarayıcı, yazılım yada monitörün ortak desteklediği tek bir RGB profili vardır. O da sRGB'dir. Bu yüzden nete yüklenen her foto sRGB profili ile kaydedilmelidir.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan
Özgür bey benim ilk anladığım, sorunsal olarak bahsedilen şey yani, şuydu;
fotoğrafın makine ekranından görülen ve çekildiği düşünülen renkler ile PS camera RAW a işlemeye alınırken görülen rengin tutmaması yönündeydi.
Bu da makinedeki renklerin ham haline yansımaması anlamına geliyor.
Örneğin d80 ile fotoğraf çektim. Sadece raw. Makine ekranından gayet iyi renklerde görünüyordu. Raw ile bilgisayarda açtığımda fotoğrafın tamamen ham halini gördüm. Ama jpeg ve raw aynı anda çekseydim ve ikisini de PS üzerinde açtığımda aradaki farkı daha net görecektim. Çünkü jpeg format işlemeye fotoğraf makinesinin içerisinde başlıyor. Bir nevi işlenmiş fotoğrafın sunumu gibi düşünülebilir.
Bunları düşünerek bir de jpeg çekin demiştim ama konu iyice farklı bir yönde olduğunu anladığım için ikinci yazıyı yazdım. Net ile PC arasındaki renk sorunsalına döndüm.
Ayrıca bunu bir öneri olarak değil bir DENEME olarak görülmesini isterim. Yani sadece jpeg çekin gibi saçma bir öneri olamaz. Sadece aradaki farkın görülmesi amacıyla yapılması normal.
Umarım anlatabilmişimdir.
edit:
Valla her türlü şekilde farklı farklı sitlere yüklemeler yapıyorum. En net sonucu flickr sitesinden alıyorum. Ne yüklüyorsam onu görüyorum. Ama diğer sitelerde keskinlik ve kontrast gözle görülür şekilde düşüyor.
Sonuç olarak o kadar da şey değişmiyor aslında. Yüklediğimiz boyutların üzerindeki farkı birçok kişi yakınlaştırmadan anlayamıyor. Bizler de bu şekilde anlıyoruz. raw tiff jpeg çekmek arasında pek de bir fark kalmıyor.
Anlatımınızı desteklerim ama 21mp lik görüntüyü 900-600 yapacak isek bunlara gerek yok. İş olarak görülüyorsa ve fotoğrafın sınırları zorlanacaksa zaten bunların bilinmemesi gibi bir durum söz konusu değil. İllaki kıyısından köşesinden bir şeyler öğreniyorsunuz.
Konu tanerunlu tarafından (23.August.2012 Saat 17:05 ) değiştirilmiştir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Taner Bey, söyledikleriniz zaten yanlış değil. Fakat arkadaşın problemi daha da önemli olan renk profilleri ile ilgili bir durum. Ve çoğu kullanıcı bu işin esaslarını bilmiyor. Çünkü biraz karışık ve kafa karıştırıcı bir olgu renk yönetimi. Hatta bir miktar fizik bilgisi bile istiyor eğer tam derinliklerine dalarsanız. En başta söyledğim gibi, başlıbaşına ayrı bir yazı konusu bu.
Yani demem o ki; bir site resmi zerre kadar sıkıştırmasa bile, sRGB olmadığı için Interner Expoler gibi çok yaygın tarayıcıda düzgün görüntülenemez. Çünkü Internet Expoler'ın Adobe RGB ya da ProPhoto RGB desteği yok (inanılır gibi değil ama hala yok). Hatta desteklemediği gibi, olduğundan çok daha soluk ve mat renklerde gösteriyor. Halbuki bu profiller sRGB'den çok daha canlı renklere sahip aslında. Bu nedenle ister 10KB ister 10MB olsun her fotoyu nete yüklerken sRGB yapmak zorundayız ki her kullanıcı fotoyu gerçeğine en yakın haliyle görebilsin. AdobeRGB ya da ProPhoto RGB gibi daha gelişmiş profiller ise sadece arşivlemek, profesyonel baskı almak ve fotoyu tekrar işlerken daha geniş bir uzayda çalışabilmek için kullanılmalı. Ama zaten RAW olarak arşivliyorsak ona da gerek yok. Nete yükleyeceksek sRGB bir kopya alırız, baskıya göndereceksek veya detaylı bir PS çalışması yapacaksak AdobeRGB yada ProPhoto RGB profilli kopyalar alırız. RAW hali ise her zaman elimizde kalır.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan