OzkanAybay Nickli Üyeden Alıntı
60D den sonra üst seviyeye geçmek isteyenlerin hemen ilk tercihi 6D oluyor. Aslında 80D ve 77D gibi gövdeler çıkmadan önce tek adres 5DM2 ve 6D idi. Fakat gördüğüm kadarıyla FF lensler pahalı buldukları ve elindeki teknolojiyi bir nebze de yükseltmek isteyenlerin 80D ve 77D gibi cihazları da düşündüklerini görüyorum fakat bana bu da pek mantıklı gelmiyor. Çünkü ben fotoğraf kalitesi odaklı bakıyorum konuya yani bana Wi-Fi veya video çekerken bir takım yenilikler veya iyileştirmeleri çok dikkate alabileceğimi düşünmüyorum. Hal böyle olunca 6D yine özellikle 2. el satışında en iyi seçeneklerden birisi olarak karşımıza çıkacaktır.
6D ve 25-105L serisi bir lens kabaca 4,750 civarında şu an. Cihazların durumuna göre bu rakam 4,500 ile 5,000 TL arasında değişebilir. Aşağı yukarı fiyatları da görmek mümkün olabilir. (Bazen maddi sorun nedeniyle satanlar oluyor, yoksa temiz makineleri iyi fiyatlara bulmak kolay olmuyor. Hele bu sezon da çok zor.) FF geçişte Canon 1.4'ü bir kenara koyarsak elinizdeki ürünlerin yaklaşık tutarı 2bin - 2bin 200 TL civarında olur. Yani elinizdeki cihazı sattığınızda aklaşık 2500 TL harcama yapmanız gerekir. Burada sormanız gereken soru, bu kadar para daha verdiğinize değecek mi, değmeyecek mi? Diğer türlü zaten bu cihazdan bir 77D ye bile geçmeye kalksanız, ikinci elini bulmak kolay olmadığı gibi sıfırı üstelik sadece gövde 4 bin TL üzerinde. Keza 80D için de durum aynı sayılır. Hatta fiyatı 77D ile aynı seviyede.
Bir de 6DM2 çıkması söz konusu. Yanılmıyorsam 2015 gibi belki sonlarında belki 2016 başlarındaydı duyuruldu. En son dedikodulara göre bu yılın Ağustos ayında dağıtımına başlanacağı bilgisi mevcut. Bu satılacağı fiyat üzerinden muhtemelen 6D'yi bir miktar daha aşağıya itebilir.
Sonuç olarak diyeceğim, elinizdeki 50mm 1.4 zaten FF lensi, hiç bir şekilde satmayın, çok ararsınız. 60D ile bir süre daha vakit geçirin, önümüzdeki bir iki sene daha rahat satılabilir bir cihaz olur, 2 seneden daha uzun süre pek elinizde tutmayın. Bu arada umarım 6DM2 de çıkmış olur. FF tarafında 6D daha kolay terfi edilebilir olur. 24-105L nin bir yeni versiyonu daha çıktı. (IS2) Çok etkiler mi bilmiyorum ama bir seneye kadar bu lens de daha fazla yaygınlaşır. Böylelikle cihazınızı yükseltmeyi düşünüyorsanız seneye bugünle kıyasladığımızda daha düşük maliyetler söz konusu olur. Tabi Türkiye burası, dolar artar, bir şey olur maliyet yükselir o kadarı için bir şey diyemem.