Alıntı gezginmimar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Öncelikle, niyetiniz ile satınalma arasına en az 2-3 ay zaman koyun! Pişman olmamak çok önemli! Çünkü, alacağınız makine sizin kaderiniz olacaktır. Her halükarda birden fazla lense ihtiyaç duyacaksınız, ekipmana yatırımınız artacak ve sahip olduğunuz ekipmanlar, bütçeniz çok rahat olmadığı sürece, başka bir modele markaya geçmenizi zorlaştıracaktır.

Kendinize şu soruları sorun!

- DSLR makine ile mutlu olacak mıyım? (Bu soru çok önemli. Çekim teknikleri ile ilgili bilgi düzeyiniz nedir? DSLR makine alıp ta otomatik modda kullanan ve istediği sonuçları alamamaktan şikayet edenler çok. En azından Diyafram-Enstantane-ISO pozlama üçgeni ve beyaz ayarı ile sürekli uğraşmanız gerekecek. Buna hazır mısınız? Yoksa, "Abi uğraşamam öyle şeylerle, bir ton para verdiğim makine beni zahmete sokmasın hiç" der misiniz? O zaman DSLR makineye çok para harcamak yerine, kompakt bir makine sizi daha mutlu edecektir.)

- Ağır ekipman taşımaya hazır mıyım? (Sadece bir gövde ve lens bile genelde 1 kg üzerindedir. Kulağa az gelir ama, saatlerce boynunuzda taşıyınca ağırlığı daha da artmış gibi olur. Hacim olarak ta, bir yerlere sıkıştırılacak gibi değiller. Ekipmanınızı, başka işleri halletmeye giderken yanınıza almanız çok mümkün olmayacaktır. Ekipmanı sadece özel olarak fotoğraf çekme amaçlı olarak evden çıktığınızda alabileceksiniz. Bu ekipmanlara sahip çoğu kişi, seyahate çıkar gibi evden koca bir fotoğraf ve tripod çantasıyla çıkıyor. Ve bu forumdaki kişilerin profillerine bakarsanız, büyük çoğunluğun, hantal makinelerin yanısıra kolay taşıyabilecekleri küçük makinelere de sahip olduklarını görürsünüz. "Bana uymaz, ben makinem her zaman yanımda olsun, kolay taşınsın, mümkünse sırt çantama sığsın!" derseniz, daha hafif, daha küçük modellere bakmanızda yarar olabilir. Aynasız modeller, teknolojinin de gelişmesiyle, hem aynalı modellere karşı dezavantajlarını yok ediyorlar, hem daha küçük ve hafifler hem de aynasız yapının avantajlarına sahipler. Büyük ihtimalle de geleceğin fotoğraf makineleridir. Bu arada, Micro 4/3 türündeki makineler de kompakt makineler ile DSLR arasında kalan, objektifleri de değişebilen, küçük boyutlu makineler olarak iyi bir tercih olabilir.)

- Crop gövde benim son durağım mıdır? (Bu forumda çoğu kişi, ben dahil, önce crop gövde ile başlamış, tatminsizlik yaşayıp FF gövdeye geçmiştir. Fotoğrafçılığı hobi olarak yapmak, bütçenizin üst sınırını belirlemez. Fotoğrafçılığı hobi olarak yapıpta ta, ekipmana sizin şu anda ayırdığınız bütçenin 5-10-15 katını harcamış arkadaşlar var. Bir süre sonra siz de "Hobi olarak yapıyorum ama..." diye başlayan bir cümle kurup, FF gövdeye geçmeye niyetlenebilirsiniz. Aynı şeyleri yaşayıp yaşamayacağınıza erken karar verebilirseniz, belki biraz daha bekleyip en baştan FF gövde almalısınız)

Yaşınız genç. Daha çok ekipman bozar yeniden düzersiniz elbet. Yine de acele etmeyin! Önünüzde sizi nelerin beklediğini görmeye çalışın derim.
Emin Bey öncelikle fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
DSLR makine düşüncem uzun zamandır var ancak detaylı araştırmaları yakın zamandır yapıyorum. Sadece bu araştırmalara başlayınca bile fotoğraf dünyasının çok büyük ve farklı bir dünya olduğunu keşfetmeye başladım. Muhtemelen 3 aydan önce almayacağım zaten.
Makinemi alıp bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum. Manuel ayarları öğrenip bu şekilde çekim yapmak istiyorum ki genelde en iyi fotoğrafların bu şekilde çıktığını düşünüyorum. Bir işin yapmadan öğrenilemeyeceğini düşündüğüm için makinemi elime alıp onunla birlikte öğrenmeyi düşünüyorum. Fotoğrafçılık konusunda pek fazla bir bilgiye sahip değilim bu yüzden yardıma/öneriye ihtiyacım oluyor.
Ağırlık ve taşıma konusu beni hiç düşündürmemişti ta ki bir kaç hafta önce burada okuduğum bilgilere kadar. Genelde başlarda ilk hevesle sorun olmayıp daha sonra bir kenara atılan makinelerden bahsedildikçe bende düşündüm fakat evet bu benim için sorun olmayacak. taşıma konusunda sorun yok.
Tabiki isteğim FF bir body ancak bütçem şuanda buna el vermiyor 3 yıl sonra FF alıcam diye beklemek biraz anlamsız geliyor bana. Crop makine ile bir kaç yıl iyice tecrübe edindikten sonra bana yetmediğini ve FF bir makineye geçmem gerektiğini hissettiğimde tabikide bir FF makine almayı düşünür ve isterim. Şuan için Crop ta benim işimi fazlasıyla görebilir diye düşünüyorum.
Saygılar.