Alıntı aksoykaan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Cankat Bey,

Merhabalar.
Uzun süredir 70-200mm f/4L IS lensi kullanıyorum.

Paylaştığınız fotoğrafların ikincisinde gözlüklü amca iyi çıkmış görünüyor. Yüzü gayet net diye görüyorum.
Çekim bilgilerini ise 70mm ve f/4. Yani alan derinliğiniz sandığınız kadar derin olmayabilir.
Dolaysıyla arkadaki kişilerin ya da gözlüklü amca ile aynı düzlemde olmayan kişilerin net çıkmaması olağan bir durum.

İlk fotoğrafta ise neredeyse 200mm'de ve f/4'te çekim yapmışsınız. Ancak bu pozda bir sıkıntı var.

Aklıma ilk gelen, lensin gövdedeki kalibrasyonunu yaptınız mı sorusu oluyor.
Bunun için aşağıdaki yöntem ile lensin "micro-adjustment" ayarlamasını uygulayabilirsiniz:
http://www.canonturk.com/ustaya-sorun/31263-netleme-sorunu-kalibrasyon.html#post424887
http://www.canonturk.com/profesyonel-seri/19205-profesyonel-seri-lens-mikro-adjustment-kalibrasyon-48.html#post410583

Eğer bununla da çözülmez ise lensi bir yetkili servise götürüp, lens mercek hizalamasının (lens alignment'ın) kontrol edilmesi gerekebilir. Ya da IS'te de bir sıkıntı çıkmış olabilir.
IS'i kapatıp, (enstantane'nize dikkate ederek) çekim yaptığınızda yine aynı sorun ile karşılaşıyor musunuz?

Doğrusu -5 derecede ciddi bir sorun ile karşılaşmamanız lazım. -15 derecelerde bir kere bir arkadaşımın Sigma lensinin IS'i (OS'u) arızalanmıştı diye hatırlıyorum.

Selamlar.
Kaan hocam cevabiniz icin tesekkürler, ilk etapta ben de acaba alan derinligi nedeniyle yanlis algiliyor olabilir miyim diye kendimden süphe ettim. Sonra düz bir yere tam karsidan bakacak sekilde cekim yaptim ve sonuc degismedi. Sonra ayni sizin dediginiz gibi acaba IS asiri tepki verip bozulmaya mi neden oluyor dedim. IS kapali sekilde titremenin de etki etmedigine emin olmak icin 1/2000 gibi hizlarda cekimler yaptim fakat sonuc yine degismedi. Tabi bunlarin ötesinde bu lensi asagi yukari 7-8 aydir kullaniyorum ve daha cekim sirasinda önizlemeden görünce bir garip oldugunu anladim cünkü lensin keskinliginde ciddi bir düsüs oldu. Ilk aldigimda test chart yardimiyla bir micro ayar yapmistim ama zaten orada da +3 +4 kadar oyna olmustu. Kenarlarda acik diyaframda daha soft görüntü olmasi gayet dogal ama buradaki görüntü keskinlik probleminin aksine sanki bir dagilma gibi. Dolayisiyla ilk fotografta bir sorunoldugunu fark ettim. Saniyorum ki optik elemanlarin konumunda sapma benzeri bir durum söz konusu. Tesadüfi olarak bazi cekimlerde olumsuz etkilemiyor. Farkli odak uzakliklarina ve fokus mesafesine bagli olarak zaman zaman tutarli zaman zaman tutarsiz davranabilecegi gibi bir cikarimda bulunuyorum. Lens eski oldugu icin garantisi artik yok. Bulundugum yerde servis onaracak bile olsa ciddi bir ücret talep eder gibi geliyor. Bu durumda ne yapilabilir fikrim yok acikcasi Hafta ici yine de gidip bir gösterecegim. Yok pahasina satmak yada kenara ayirmak da cok akillica degil üst düzey bir lens oldugunu da düsününce.