Alıntı OzkanAybay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Başta işletim sistemi nedeniyle kesinlikle MAC bir sistem tercih etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü aynı donanımla Mac te % 100 aldığınız performans Windows'a geçtiğinizde belki 60-70 ler civarında bile seyretmiyor. Windows'un donanım ve bellek yönetimi MAC'ten çok farklı. Kısacası kernel yapıları çok farklı olduğundan bir MAC her zaman tercihim olurdu.

Ancak bende Windows kullanıyorum. Öncelikli konu maliyet. İşletim sistemlerini çıkartığınızda belki yüzde 50 ye varan donanımsal farklar var ki bu hiçte yabana atılacak bir fark değil. Beraberinde istediğiniz donanım ve diğer aksesuarlar çok pahalı.

Aslında Windows kullanmak, biraz bilgisayar ve programlar anladığınızda daha mantıklı. Evet çöker, kasar, sorun çıkartır, nazlıdır fakat iyi ellerde her zaman MAC'ten daha fazla kişiselleştirilebilir.

Benim donanımım çok yüksek seviyede değil. Ancak Kasa (kasanın kendisi) power, klavye, mouse, mouse pad e iyi paralar verdim. İşlemci, ram ve anakartı periyodik aralıklarla satıp güncelliyorum. Ekran kartını ise diğer 3 bileşeni iki sefer güncellediğimde bir kez yeniliyorum. SSD, WD Black ve depolama için birden fazla WD Green serisi disk kullanıyorum. SSD de işletim sistemleri ve programlar kurulu. Eğer dosyalarım çok büyük boyutlarda değilse SSD üzerinden eğer çok yüksek boyutlu ise ki, video ile pek uğraşmadığım için çok gerekli olmuyor, Black serisi disk üzerinde çalışıyorum. Böylece sistemden maksimum verim almaya çalışıyorum.

Monitör ise 4K Samsung marka 28" bir model kullanıyorum. Açıkçası daha üst seviye cihazlar var fakat bütçe buna kadar yetti. Bütün bileşenleri toplasanız gene nereden baksanız bir 7-8 bin tutar tahminen.

Windows dahil olmak üzere çoğu programım lisanslı. Beraberinde Full HD birde Lenovo Yoga Notebook kullanıyorum, çekimlerde çok işe yarıyor fakat Windows nedeniyle programlar çok çeşitli değil, yine lisanslı kullanacağım derseniz dünya para.

Bir ara normal pc üzerinde Mac OS kullanmaya kalktım, sonrasında çok işime yaramadığı gibi en azından ben performans alamadım. Belki kullanım alışkanlıkları belki de teknik sorunlar yüzünden bilemiyorum ancak zaman kaybından öteye geçmedi benim açımdan.
MAc kullanan sistemlerin donanımı belli olduğu için harici donanımların driveri olmuyor.
Kimi insanların driver hazırlayıp sunması lazım ki o da çalışır çalışmaz zor.

O yüzden Windows için toplanmış PC de MAC kullanmak zor.
MAC kullanmak için donanım toparlamak lazım. Web de baya bir konu var bu olay hakkında donanım listeleri falan var onlara göre seçimler yapmak lazım.
Benim eski Dell inspiron 1520 laptop um vardı 2-3 sene MAC kullandım onda sorunsuz şekilde ama güncel OS lara geçemeyince bir yerden sonra bırakmak durumunda kaldık haliyle.