Merhabalar uzun zamandır yapmak istediğim ve bir türlü fırsat bulamadığım Rig Shot incelemesi vardı

Her ne kadar Rig Shot ın Türkçedeki anlamı biraz garip çıksada ben ayrı olarak açıklamasını yapayım;
Rig : Teçhizat
Shot : vurmak
Bildiğimiz üzere…

Genel anlamda araç fotoğraflamakla ilgilenen fotoğrafçıların,araçları giderken pozlama istekleri fazladır ve bunun sıradan bir çok örneği zaten vardır..

Rig Shot dediğimiz çekim tarzı biraz zahmetli olup malzemesi genelde piyasada olmayan yani üretilmeyen ,çoğunlukla toplama adı altında el yapımı malzemelerden oluşan kısacası araca bir şekilde sabitlenen aparatlarla yapılan çekimdir.

Bu tarz çekimleri yapmak için piyasada bulunan hazır vantuzlar var fakat bu vantuzlar genelde uclarına küçük kameralar takılıp video çekmek amaçlı yapılmış ürünlerdir ve maddiyatı orta halli kişiler için biraz tuzlu ve açıkçası gereksiz gelebilirler.

Türkiye’de bu tarz çekimler yapmak isteyen fotoğraf sever arkadaşlara pek nadir rastlandığı için ve bir çoğumuzun bu basit ve bir o kadarda zahmetli ,emek isteyen çalışmaları görüp bilmesi açısından bu incelemeyi hazırlama gereği duydum siz saygıdeğer Canonturk sakinlerine

Hazırlanışı il alakalı kısaca bahsetmek istiyorum,umarım aydınlatıcı olur özet geçerek yapım aşamasının fotoğraflarını koymak isterdim fakat ne yazıkki bulamadım. Kısacası anlatayım ;
Öncelikle yapmak istediğim şeyi kafamda az çok tasarlayıp soluğu Bauhaus’ta aldım
Bana gerekli olan 3-4 metre civarındaki boruyu yada sopayı önce 2 parça halinde yapma kararı aldım ve 2+2 m şeklide kare boyutlu içi boş hafif etli aliminyum kestirdim,akabinde bu çok esner nabacağım ben diye düşünürken tam borunun içine cuk oturacak tahtalar buldum be aynı boyutlarda onlardanda kestirdim.. sonra bu iki parçalık borumuzun birleşmesi için bilimum aparatları temin ettim sökülüp takılabilen ve kamerayı ucuna bağlamak için ( J ) şeklinde bir aparata ihtiyaç duyduğumu fark edip alakasız bir şekilde hiç aklıma gelmeyen bir malzeme buldum askılığa benziyordu tam adını koyamadığım. Normalde bu yapılan sopaların ucuna kamerayı ters bağlarlar dünya genelinde bu benim araştırdığım yapım aşamalarının %90 ında bu şekildeydi ve ben bulduğum alakasız aparatla beraber kameranın konumunu düz bir şekilde monte etmenin sevincini yaşıyordum 
Derken sıra geldi en önemli malzemeye; vantuzlara.. Bir türlü kaliteli bir vantuz bulamadım piyasada aklımdaki proje daha önceden yapılmış ilham aldığım bir projedekine benzer bir şeyi yapmaktı yani; sıradan bir Camcı vantuzunu ikiye kesip sopayı monte etmek için araya gerekli aparatları koymaktı ve Dökümden yapma bir vantuz bulup ikiye kestirdim böylece gerekli aparatlar toplanmış oldu sıra geldi montaja ve 1 Pazar günümü ayırdığım bu montaj günün sonunda bitti sırada montajlanmış bir şekilde resimler var ;
















Denemelerden sonra hem tek parça hem iki parça olarak kullanım için biraz daha geliştirmede bulunup yine daha önce yapılmış olan projelerden ilham alınan çelik halat uygulamasını yaptım.

Tabikide bu kadar gerdirmeye rağmen 4m lik şekilde bunu kullanmak çok zordu yani aşırı şekilde sallanıyor ve netlik sağlanamıyordu.. Sonradan tek parça olarak kullanıma devam ettim ve ikinci aparatı bir nevi rafa kaldırdım..

Sırada çekimlerin nasıl yapıldığını çok kısa ve net anlatan bir videom ve sonuç fotoğrafım var.




Rig Shot & Strobist - YouTube





Gördüğünüz üzere çok düşük hızlarda aldığımız bu efekt ve etki bana göre büyük haz verici

Bize gereken 1 - max. 2 sn pozlama yapacak ışık şartı,eğer çok aydınlıktaysak çok koyu olmayan bir ND filtre olabilir yada CPL filtrede iş görebilir vede uzaktan kumanda (olmazsa olmazımız değil)..

Bir çok çekimimde uyguladığım Rig Shot Tekniği ve fotoğraflar..Umarım aydınlatıcı olmuşumdur.Okuyan ve ilgilenen herkese teşekkürler..

İyi seyirler.