@profmacit

Bilgi verirken lutfen emin olmadan paylasim yapmayalim. Bildiginiz gibi inetrnetde dogru bilgi kadar malesef eksik veya yanlis bilgi de cok hizli ve kontrolsuz yayilmakta.

Oncelikle toz oncelikle gozunuzu dayadiginiz bakacda (vizor), Netleme caminda (focus screen), Aynada, lensde veya sensorde bulunabilir.
Sensor disindaki yerlerdeki lekeler fotografa yansimaz ancak cekmek icin vizorden yansittignizda gorursunuz. Bazi kisiler cok takilir bazilari umursamaz. Ancak zaman zaman aynayi kontrol edip temizlemekte fayda var. Netleme camina mumkunse dokunmayin. Hafif buzlu bir camdir ve parmak izi cok kalir. Eger caninizi cok sikarsa bir yere gturup temizlettirin derim. Ama aisir olmadiktan sonra cok da takilmanin anlami yok.

Eger lekeyi liveview esnasinda veya acektiginiz fotografta goruyorsaniz bu leke ya lensde yada sensordedir. Bu durumda once lensinizin on ve arka camlarini temizleyin. Uzerinden varsa filtreyi cikartin. Lensinizi direk isiga tutarak (Gunese degil, kendinizi kor etmeyin) mumkunse bir loop ile yakindan inceleyin. Icinde toz olmadiginada emin olun.

Lensinizi temizledikten sonra tekrar cekim yapin. Bu cekimi acik gokyuzune dogru en kisik diyaframda gerceklestirin. Fotografi bilgisayara atin ve orada inceleyin.

Cektiginzi fotografta gorebileceginiz lekeler ve anlamlari sunlardir.

Sorunlu piksel:
Olu Piksel veya takilmis piksellerdir (Death Pixel/Stuck Pixel) Tamamen siyah nokta ve/veya tamamen beyaz nokta bu anlama gelebilir. Genelde bir pikselden daha genis olmaz ve cok keskinlerdir. Bir noktanin bu sekilde mi oldugunu anlamak icin once makinenizi temizleme moduna alin, ardindan elektrik supurgesi ile yavasca vakum yapin. Bu hafif pisliklerin temizlenmesini saglar. Sonradan icine hava ufleyin. Bunu nefesle yapmayin veya sikictirilmis CO2 tupleri ile. El hava pompalari normal sartlarda isinizi cok rahat gorecektir. Ardindan makinenizi kapatip acarak cekimi tekrarlayin. Eger tozlarin yeri, rengi, sekli degismis ise elinizdeki lekenin sebebi sorunlu bir piksel degil demektir. Eger leke aynen duruyorsa temizleme admini tekrar edin leke gene degismediyse bir servise goturebilirsiniz. Olu pikseller alicinin transistorunun yanmis olma ihtimali olabilecegi icin tamir edilemeyebilir ancak stuck pikseller cogu zaman remapping denen sensorun yeniden duzenlenmesi ile duzeltilebilir.


Sorunlu piksel ornegi


Toz:
Aslinda yukarida anlattik. Tozlar olu pikseller gibi sensorun isik almasini engelleyerek siyah noktalar olsumasini saglar. BUnlar genelde bir pikselden daha buyuk olurlar ve temizleme calismalarinda %en azindan 99 yer degistirirler. Dolayisi ile en belirleyici ozellikleri sabit olmamalaridir diyebiliriz. Birde genelde kenarlarina dogru bir flulasma veya grilesme goze carpar. Yani Sorunlu piksel kadar keskin hatli olmaz. Yukarida bahsedilen temizleme adimini takip edebilir, inatci lekeleri el becerinize guveniyorsaniz sensor temizleme kitleri ile temizleyebilir vey ateknik serviste temizletebilirsiniz.

Hot Pixel:
Hot Pixel aslinda yanlis bir degimdir. Sorunlu pikseller icin kullanilmasi daha dogru olur. Yurtdisinda genelde Sensor uzerinde duyarli olan Kirmizi, yesil veya mavi kanallardan birinin duyarliligini kaybetmesi ile olusan Sorunlu takilmis piksel (Stuck Pixel )ornegi olan renkli pixeller icin kullanilir.
Ancak Turkiye'de genelde farkli bir anlamda kullaniliyor. Bunuda aciklamakta fayda var. Uzun pozlamalar ile ortaya cikan Sensordeki diyortlarin elektrik akimi ile isinmasindan meydana gelen piksel bazli renk sapmlari icin de kullaniliyor. Aslinda bu durumda bahsedilen olay noise diye bilinen olaydir. Tabiiki butun pikseller (algilayici diyotlar) ayni derecede isinmaz dolayisi ile bazilari once bazilari sonra ortaya cikar. Pozlama arttikca uzun surekli akima maruz kaldigi icin veya ISO yukseltildiginde Daha yuksek akima maruz kaldigi icin bu renk sapmasi olan piksellerin sayisi dolayisi ile noise artar. eger bunu bir kac saniyelik tek cekimde goruyorsaniz o zaman basiniza geln noise degil sorunlu takilmis piksel durumudur.

Saygilar