kendimce örnek verecek olursam ilk fotoğraf. Arkeoloji müzesinin fotoğrafı. Gün içerisinde onlarca turist geçiyor önünden. o ise bu şekilde izliyor çoğu zaman. karanlıkta ve gölgelerde kalıyor ama orda olduğunu bilirseniz o size bir şeyler anlatacak gibi oluyor.

Mekan detaylarıyla size kendini gösterir. Her bir detay ondan bir parça gibidir. Ayrı ayrı anlatacakları vardır izleyiciye.



Ayrıca bir çoğumuz fotoğraflarımızda insan unsuru olmasını istemeyiz. Mekanı çirkinleştirdiğini ve orada gereksiz olduğunu düşünebiliriz. Aksine insan olmazsa mekan olmaz gibi düşünebilirsiniz. Örn sultanahmet meydanı bomboş olsaydı ordan sadece birkaç farklı poz çıkabilirdi. Ama işin içine turistler girince onlarla birlikte yansıttığınızda o mekanın, yerin vs. yaşadığını ve hayatın buralara da uğradığını gösterebilirsin.

Örneğin aşağıdaki fotoğraf da Ayasofya'da çekildi. Ters ışıkta yaklaşık 800 ıso da çekildi. Mekanı inceleyen arka plandaki insanların durgun gibi duruşları o anı durdurmakta yardımcı oldu. Kapı geçişindeki detayları inceleyen yaşlı bayan turist arkadaki kişileri desteklercesine mekanda incelenecek bir şeylerin her yerde olduğuna izleyenlerin kanaat getirmesine yardımcı oluyor.



Mekanı yansıtan şeyler detayları ve insanlardır.
Mustafa abinin dediği de bunu destekler nitelikte. Önce iyi bir araştırmak ve ilk önce o mekanda bir nevi kendinizin yaşamasını sağlamak gerek. Yolu kesişen çizgiler gibi mekan ve kişi bu şekilde kesişmesi yerine aynı paralelde ilerlemek izleyerek ve görerek geçmene yardımcı olacaktır.