Selamlar....
Bir taraftan DSLR lerde fullframe ile sensör sınırlarının zorlanması diğer taraftan da orta formatın kıçında bir back ile hantallığı yeni bir alana gebe gibi. Bunun ilk örneğini de Pentax 645Z ile görüyoruz. 43.8 x 32.8 mm CMOS sensor (sanırım Hasselbladın 5d sindeki 50c backteki sensor) ile 51.4 MP çıktı veriyor. Dedikodu sitelerinde ise Canon'un Nikon D800 e kimine göre foveon teknolojisi ile kimine göre ise orta format bir sensor ile 75MP (rivayet bir tarafa en az 50MP+ ) bir makineye hazırlandığı konuşuluyor.

Aklıma takılan bir konuyu paylaşıp görüş almak istiyorum. Eğer canon fulframe bir sensörü foveon teknolojisi ile 3 layer x 24 MP olarak kullanırsa, elimizdeki (Eos EF serisi) tüm lensleri kullanabilecek gibiyiz. Ya Pentax gibi 43.8 x 32.8 mm ebatlarına yakın bir sensör kullanırsa bu lensler kullanılamayacak mı? Sesli düşünüyorum. Daha geniş (35mm in dışına çıkılmış olacak) bir sensör için Canon yeni lensler mi üretecek?

5Dm3 kullanıyorum. Fotografçılığı hem hobi olarak hem de ticari olarak yapıyorum... Hep de orta formata hantallığından dolayı ve problem çıkartmasından dolayı (orta format kullanıp backini bir kaç kez servise göndermeyen fotografçı arkadaşım yok gibi)hiç düşünmedim. Ama compackt bir orta formatın hem alınabilir bütçelerde olması (pentax 645z canon 1dz bütçelerinde) hem de kullanım olarak neredeyse DSLR ler kadar pratik olması hiç düşünmeden beni buraya yönlendirecek... Eğer Canon un yeni çıkaracağı makinede EF serisi lensleri kullanamayacak isem 645 Z hiç düşünmeden alınır. Çünkü çok zengin bir lens parkı var, Lenslerin kalitesi hem çok yüksek hem de 1.000 -2.000 Dolar (özel 4.000 usdlik lensler de var tabi ki) fiyatlardalar.

Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız benim gibi arayışta olanlara da fikir vermiş olur...