Gün geçtikçe artan fotoğraf çekim tekniklerine son zamanlarda eklenen bir tanesi de ışıkla boyama ya da ışıkla sulama,sıvama tekniğidir. Kapalı bir ortamda çekmek istediğimiz objeyi ışıklandırarak yapılan bu teknikte,ortam karanlık olduğu için sadece ışık kaynağının oluşturmuş olduğu izi ya da obje üzerinde ki farklı desenlerini görüyoruz bu tekniğe ışıkla boyama tekniği denmektedir. Bu teknik için tamamen karanlık bir ortam gerekir.Tekniğin uygulanabilmesi için enstantane yani perde hızımızın 15 sn 30 sn değerlerde olmalıdır. Işık kaynağımız zayıf olduğu için perdemiz uzun süre açık kalmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise diyaframdır. Teknikte istediğimiz sonuçları almak için diyaframı f.16 gibi f.22 gibi kısık diyafram değerlerinde ayarlamalıyız. Bunun amacı uzun pozlama sırasında ışık patlamalarını engellemektir.Bu tekniğin uygulanması için makinemiz sabit olmalıdır. Işıkla boyama tekniğini yaparken mümkün olduğunca koyu renkte kıyafetler giymemiz gerekir ki kıyafetlerimize yansıyan ışık fotoğrafımızı etkilemesin.

Teknik hakkında bulmuş olduğunuz farklı kaynakları bu konu başlığı altında paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda çektiğiniz fotoğrafları da sabırsızlıkla bekliyorum..

Şimdi bu kadar teknik detaydan sonra yazılan ile yapılanın tamamen uymadığı amatörlüğün buram buram koktuğu bir kaç resimle örneklendirelim


1 [IMG][/IMG]




Önce telefonumun flaşı ile deneme yaptım..

Fotoğtafları çekerken tek olduğum için sadece TV modunu yani 30sn kullanabildim sizler bulb modunu kullanarak daha uzun zaman çalışabilirsiniz.

Acele ile yapmış olduğum bir örnek daha
2 [IMG][/IMG]


Sonra biraz daha hızlı olmam gerektiğinin farkına vararak böyle bir şey yaptım

3 [IMG][/IMG]


Farklı bir ışık kaynağı bulmalıydım fenerim yoktu,telefon ışığı yetersiz buldum ve çalışma masamın ışına sarıldım Odamın ampülü ile değiştirerek daha da güçlendirdim.

Yanılmıyorsam 3 kere elektrik çarptı

Böyle bir sonuç çıktı

4 [IMG][/IMG]




Ve final kısmında makinemin pili biterken en son bu kareyi yakaladım. Her ne kadar okunmasa da siz ne olduğunu biliyorsunuz. Sizi seviyorum CANONTÜRK


5. [IMG][/IMG]