Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@Luckymen
Oncelikle yaniniza modelinizi mutlaka alin. Model cekmek icin olmazsa olmazidir

Saka bir yana sorularinizi asagida mumkun oldugunca cevapladim.

18-55 belli bir keskinlige sahip cok yuksek standartlari olmayan ama cok da kotu olmayan bir lensdir. Oncelikle netlemeyi dogru yapmak onemlidir. model calisirken sabit noktadan zoom girerek manuel netleme yapmak ve daha sonra zoom cikarak cekimi gerceklestirmek netlik konusundaki sikintilari cozer.

Bir diger duzeltilmesi daha dogrusu yanlis anlasilmis olan bilgi ise Flash ve netlik iliskisidir. Flash'in netlik uzerinde bir etkisi yoktur. Ters isigi dengelemeyi, golgeleri yumusatmayi vs saglar. Tabii ki flash kullandiginizda yetersiz isikta daha yuksek enstantane kullanabileceginiz icin elinizden kaynakli titreme azalir ama bunun 18-55 ile alakasi yoktur butun lensler icin gecerlidir.

Bunnun haricinde net cekmek icin sunu almalisiniz diye bir tavsiye verilemez. Sonucta cekim yaptiginiz mekan, cekim saati, Hava durumu, isigin durumu, modeli hangi mesafeden calistiginiz, yaninizda bulunmasi gereken malzemeyi etkileyecektir.

Aslinda disarida model cekimleri yapiyorum demissiniz... Model cekimi yaptiginiza gore temel lens, filtre ve reflektor/Isik gibi konulari bildiginizi varsayarak cekime gittiginizde neye ihtiyac duyuyorsunuz onu incelerseniz daha kaliteli fotograflar icin ihtyiaclarinizi kolayca tespit edebilirsiniz. Mesala her gittiginizde ters isikta problem yasiyorsaniz, reflektor veya harici isik kaynagi, mavi tonlar yogun cikiyorsa UV veya C-PL , fotograf ta beyaz ayari sorun oluyorsa CC filtreler gibi.
tuna abi yanlışım varsa düzelt ama 18-55'te 18mm ile 55mm arasında netleme mesefesi değeri değişiyor 55mmde netleyip 18mmye geçince netlik noktası öne/arkaya kayıyordu benim yaptığım testlerde