Alıntı promete Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Semih Sarılmaz arkadaşım kendisine avantaj olması için eleştiri istemiş. Ben eleştirimi hem kendim için hem de bu sayfayı ziyaret eden arkadaşlarım için yapmayı tercih ediyorum O nedenle olabildiğince gaddarca eleştirmeye çalışayım.
Sevgili Semih, Vikipedi, "Bu eserlerin (portre) amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtmaktır" demiş. O nedenle de mümkünse modele poz verdirilir; amaçlardan biri modelin olmadığı gibi görünmesine engel olmak, diğeri ise model ile izleyen kişi arasında göz teması sağlamak. Verilen pozların zorlama olması amaca hizmet etmeyecektir.
Öte yandan her fotoğrafta olduğu gibi kadraj, kompozisyon, ışık gibi konuları da değerlendirmemiz gerekecek.
Gelelim fotoğraflara;
Bir mezuniyet töreninde olduğunuz anlaşılıyor. Model o günün anılarını saklamak için sizden fotoğraf talep etmiş. Siz de günün "önem"in atfen pozlar verdirmişsiniz. Ama sanki bayağı bir zorlamışsınız. Her iki fotoğrafta da modele verdirilmiş olan pozlar sizce modelin kişiliğini, ruh halini yansıtabiliyor mu? Bana oldukça yapay geldi. Oysa samimiyet -izleyen olarak- modelle kuracağımız kontak için olmazsa olmaz.
Birinci fotoğrafın kadrajında belli ki mekandaki yeşillikler fon olarak kullanılmak istenmiş. Güzel bir tercih olacakken toprak yol ve eğri büğrü ışıklandırmalar amaca ihanet etmişler.
Modele verdirilmiş olan poz nasıl nitelenebilir derseniz, bana "komik" geldi. Amaç buysa, yani komiklik amaçlandıysa sorun yok ama amaç pek öyle değil gibi. Sanki günün tüm anlam ve önemi bu kadraja yüklenmek istenmiş. Modelin sol eli talihsiz bir pozisyonda çıkmış; sadece destek mi oluyor yoksa el işareti mi yapıyor, o da dikkatlerden kaçmış olsa gerek. Bir de modelin boy fotoğrafında alttan öyle bir kesmişsiniz ki, birisi elinde makas fotoğrafa girişmiş izlenimi veriyor.
İkinci fotoğrafta da kompozisyon konusunda aynı sıkıntı var. Çiçek demeti, mikrofon ya da su şişesi gibi tutulmuş. Şarkı mı söylüyor, su mu içiyor anlamak zor. Ha "doğa sevgisi işte, çiçek kokluyor" demeyin, koparılmış çiçekle o duygu çelişiyor. O zaman keşke dalında koklatsaydınız derim.
Bunların dışında, ışığın dik geldiği saatler olmasına karşın ışığın kullanımı, renkler ve keskinlik başarılı.
Eğer bu işten ekmeğinizi kazanmak gibi bir amacınız varsa, bir dükkan açıp bu fotoğrafları vitrine koyacaksanız şanslısınız, güzel bir model. Siz de egzantrik poz verdiren fotoğrafçı olarak prim yapabilirsiniz. Buradakiler portre fotoğrafı olarak başarılı mı derseniz, bence alınacak daha çok yol var.
Sevgilerimle.


Teşekkür ederim hocam gerçekten severek ve mutlu olarak okudum yazdıgınız yorumunuzu bu konuda ilerleme çabasındayım hobi amaçlı yapıyorum gördüğünüz fotoğraftan her hangi bir amaç için ücret alınmamıştır arkadaş rica etti kıramadım.Evet model biraz zorla poz verdi gibi bir eda var çünkü model kuaförde bir sorun yaşamış o gerginliğide fotoğrafa çok yansıdı , ışıklar dediğiniz gibi çok orantısızdı hatta modelin arkasındakı yol da çamurlu su var oraya phoshop işlemiştim ama yanlışlıkla bunu atmışım düzeltmiştim aslında O fotografta modelin el hareketleri "Eee okul bitti şimdi ne yapacam ben gibi bir düşünce yansıtmak için, 2.fotografta ise su şisesi gibi tutmasını ben istedim ışık çok ser gelıyor o yüzde göz altında gölgeler oluşturuyordu kafasını kaldırınca çiçeğide kaldırmasını istedim sanırım hata yaptım, yüklemeye devam edecem fotoğrrafları eleştirelerinizi dikkatle takıp edecem çok teşekkür ederim