Nikon nun Japonyadaki depremden sonra çıkardığı bütün makinalarda irili ufaklı sorunlar oluştu. D7000 deki sensör yağlanma ve AF sorunu, D600 deki shutter mekanizma sorunu, D800 ve D800E deki Sol AF noktalarındaki hatalı AF sorunu gibi. Japonyadaki üretim koşulları şuan ne alemde bilmiyoruz ama bu 3 modeli satın alan kullanıcılar çok mağdur oldu.

Daha dün karşılaştığım bir D800 kullanıcısı ile sohbet ederken D800 serisindeki AF hatası konusu gündeme geldi. Makinanın sahibi sorundan haberi olduğunu, ama bunun ilk çıkan serilerde olduğunu, kendisinin makinayı 20 gün önce aldığını, yeni serilerde sorun olmadığını söyledi. Koskaca Nikon hala hatalı üretim yapacak değil ya diye anlattı durdu. Sonra ver şu makinanı bir test edelim dedim. Biri vizörden, diğer LCD den netleme yaparak aynı ayarlarda sadece birer tane fotoğraf çekip al bakalım incele, fokusta bir fark varmı bak dedim. Ben hiç incelemedim, çünkü sorun çıkacağından adım gibi emindim. Sonra senin çekiminde herhalde bir hata oldu deyip, kendisi belki 10 sefer aynı çekimi tekrarladı. Tüm çekimlerde vizörden yaptığı AF hatalı çıktı. Kendisinin 30 yıllık Nikon kullanıcısı olduğunu söyleyen adam, elindeki AF si arızalı D800 ü 20 gündür kullandığı halde sorunu farketmemişti. Arkadaş şimdi Karfo garantili makinasının tamir edilmeden değiştirilmesi için uğraşıp duruyor.
8000 TL. verdiğin makinan hatalı fokus yapsın, olacak şey değil. İnsan kafayı yer.

İşin garip tarafı nikon forumlarını okuduğumda bu makinaları kullananların neredeyse tamamı kendi makinalarının sorunsuz olduğunu söyleyip duruyor. Bunu söyleyenlerde bir süre sonra makinaları sessizce elden çıkarıyor. Sanıyorum makinayı elden çıkarmak zor olmasın diye veya makinanın sorunu iyice ayyuka çıkıpta, makinaların ikinci el değerleri düşmesin diye herkesin makinası sorunsuz...

Bu durum D600 ler içinde böyleydi. Türkiyede kimsenin makinasında sensör kirlenme sorunu yoktu. D610 nun çıkması bu açıdan da kötü oldu. Kullanıcıları kabul etmesede, Nikon D600 lerin hatalı üretim olduğunu bu makinayla kabul etmiş oldu.