Udumbara Çiçeği Elazığ'da Görüntülendi.

Avatar filminde mutluluğu yakalayanların üzerine konan ve 3 bin yılda açan Udumbara çiçeği Elazığ’da görüntülendi. Budizmin efsanelerinde yer alan dünyanın en nadir görülen çiçeği olan Udumbara’yı doğa fotoğrafları çeken ilköğretim okulu öğretmeni Mustafa Canbay Baskil İlçesi'nde görüntüledi.

Elazığ’ın Baskil ilçesi Kuşsarayı kırsal kesiminde doğa fotoğrafları çeken ilköğretim okulu öğretmeni Mustafa Canbay gördüğü Udumbara çiçeğini fotoğrafladı. Canbay basından takip etiği kadarıyla bildiği udumbara çiçeğini gördüğünde önce şaşırdığını sonra fotoğrafladığını belirterek, "Arkadaşlarla doğa fotoğrafları çekmeye gittiğimiz Kuşsarayı kırsalında bir dere içersinde fotoğraf çekerken Kekik dalında Udumbara çiçeğini gördüm, Basından da takip ettiğim kadarıyla udumbara çiçeği üç bin yılda bir açtığıydı ve fotoğraflamaya başladım" dedi. 3 bin yılda bir açan Udumbara adlı çiçek, Avatar filminde mutluluğu yakalayanların üzerine konan bir figür olarak kullanılmıştı. Avatar filminden sonra yeniden gündeme gelen çiçekle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Dünyada şimdiye kadar sadece 15 tane tespit edilen çiçeğin yeniden filiz verdiği belirtildi.

UDUMBARA EFSANESİ
Budistlerin inandığı efsaneye göre, ’Youtan Poluo’ olarak bilinen Udumbara çiceği, 3 bin yılda bir çiçek veriyor. Udumbara’nın en eski Hint bölgesinin en eski dili Sanskritçe’deki anlamı ise "Cenetten gelen hayır çiçeği" olarak biliniyor. Ağaçların dallarında parazit olarak yetişen Udumbara çiçeği, üzerinde yaşadığı ağacın meyvesi içinde yetiştiği için gözle fark edilmesi çok zor. Üç bin yılda bir açtığı söylenen Udumbara çiçeği, bu nedenle Budist efsanesinde çok nadir olayların sembolü olarak kabul ediliyor. Budizm efsanesinde Udumbara çiçeği ortaya çıktığı zamanlarda bir kralın doğacağına inanılıyor.

Alıntıdır. Mynet Haber.

Ülkemiz flora çeşitliliği bakımından hatrı sayılır bir yere sahip. Bunun gibi onlarcası tespit edilmeyi bekliyor. Geçtiğimiz aylarda bitki tohumlarını yurtdışına çıkarmak isteyen yabancı profesörleri haber yapan gazeteleri dikkatlice inceleyin. Endemik bitki çeşitliliği ve sadece ülkemize özgü çok sayıda çiçek, bitki türü mevcut. Aynı şeyler Fauna için de geçerli. Böcek vetürevlerini yine yurtdışına kaçırmak isteyen alman bir profesör bir ay önce yakalandı. Açıklamasında bölgedeki türleri incelediğini elindeki böcek türünün çöl ortamında yaşadığını ve ülkenize gelip yerleştiğini, devamında neler olacağı için küçük bir araştırma yaptığını anlattı.

Bu tarz incelemelerde bulunmak için yasal izin almak gerekiyor. Yaklaşık üç ay içerisinde çıkan bu izinleri genellikle yabancı uyruklular kullanıyor. Ülkemizde de yayınlanan makaleleri incelediğinizde bu tarz şeylerin genellikle yabancılar tarafından yazıldığını söyleyebilirim.