Merhaba sevgili dostlar,

Fotoğrafı ve fotoğraf çekmeyi seven bir üye olarak mesleğimle ilgili bir iki noktayı sizlerle paylaşmak istedim.

her ne kadar sıkıcı konular da olsa ilerde ciddi anlamda sıkıntı yaşamamanız için göz ucuyla da olsa okumanızı tavsiye ederim.


konu : fotoğraftan elde edilen kazancın vergilendirilmesi, kayıt altına alınması.

vergi kanunlarımıza göre serbest meslek kazancı dahilinde değerlendirilecek fotoğrafçılık mesleği gereği gerçek usulde vergi mükellefi olmak, defter tutmak gerekiyor.

ancak bir istisna bizi bu sıkıcı durumdan kurtarıyor. Gelir Vergisi Kanunu madde 18.

eğer bir işyeri açmadan sadece gelen talepler doğrultusunda fotoğraf çekip (ürün, tanıtım, haber, seyahat vs fotoğraf çalışmaları), buna mukabil telif ücreti alıyorsak defter tutmamıza ve beyanname vermemize gerek kalmıyor.

Ancak bunun bir iki şartı var. öncelikle gelirin türü GVK madde 18 de tanımlanan duruma uygun olmalı (fotoğrafçılık cuk diye oturuyor). diğer taraftan işçi-işveren ilişkisi (emir altında çalışma) kurulmamış olmalı.


elbette bunun bir maliyeti var. öncelikle GVK madde 94'e göre vergi kesintisi yapılır (%17). Ayrıca 2 nolu KDV beyannamesi ile verilmek üzere KDV tahakkuk ettirilir. Tahakkuk ettirilen KDV, vergi sorumlusu (telif ücreti alınan kuruluş) tarafından indirime tabi olacağından bir maliyet oluşturmayacaktır.

fatura & serbest meslek makbuzu taleplerinde bu yöntemle GİDER PUSULASI düzenlenerek gelirinizi kayıt altına alabilirsiniz.

- telif sözleşmesi düzenlenmesi (ki bu şekilde fotoğrafın hangi haklarının kullanılacağını da belirleyebilirsiniz) ile işçi işveren ilişkisi dışında bir çalışma yapıldığını kanıtlayabilirsiniz.

- gider pusulasının düzenlenmesi (fatura bulma problemini ortadan kaldırır)

- ücretin size ait banka hesabına "fotoğraf telif ücreti" açıklamasıyla yatırılması,


bu ufak kurallara uymanız, sizin maliye ile yaşayacağınız olası problemleri en başta çözmeye yeterli olacaktır.

konuyu çok sıkıcı hale getirmemek kabaca açıkladım. detay talep eden arkadaşlarımıza yardımcı olurum.

selam ve sevgilerimle,



NOT : Modellerin aldığı telif ücretinin yukarıda bahsettiğim (gvk madde 18 e göre) telif ücretiyle ilgisi yoktur. istisna kapsamına girmez.