Hangi alanda yetenekliysen ya da o alanda çalışmak istersen değişir. Tür, tür fotoğrafçılık var çünkü...


Stok Fotoğrafçılığı: stock.xchng - the leading free stock photography site, Stock Photos | Shutterstock: Royalty-Free Subscription Stock Photography & Vector Art, iStock Photo: Royalty Free Stock Photography, Vector Art Images, Music & Video Stock Footage | iStock gibi sitelere profesyonel fotoğrafı olarak kayıt olup fotoğraflarınızı satıyorsunuz. Satışın bir kısmından pay alıyor siteler.


Dergi&Gazete (Yayın) Fotoğrafçılığı: Bu alanda özellikle profesyonel olup, çizginizin dışına çıkmadan iş yapıyorsunuz.


Moda Fotoğrafçılığı: Ajanslara kayıt oluyorsunuz ve onlar size projeler ile dönüyorlar. Ya da siz kendiniz modeller ile çalışıp, internetten işler alıyorsunuz.


Galeri Fotoğrafçılığı: Türkiye'de pek aktif olmasa da, galerilere üye olan fotoğrafçılar en iyi işlerini, 4-5 adet olmak üzere 1000 lira kadar masraf ile basıyorlar ve sergiliyorlar. Galeri satılan fotoğrafın bir kısmını alıyor kalanı size bırakıyor. Galeriden galeriye değişiyor bu pay. Daha sanatsal bir yanı var bunun. Türkiye de örnek olarak, artxist.com var.


Bunlar profesyonel fotoğrafçıların izleyebileceği yollar. Ancak bana sorarsanız olay nasıl çekmekten öte, ne çektiğinizde bitiyor. Fotoğraf çekmek dışında kültür ve bilgiye göre de yönlenen bir sanat. Profesyonel fotoğrafçıları takip etmek, yurt dışında olan biteni takip ettikten sonra kendinizi birden bir projeye dahil olmuş bulabiliyorsunuz. Sırf bir film arkasını çekmek için ya da 3d max'de düzenlenen bir iş için de çalışırken bulabilirsiniz kendinizi. Sonu yok bunun.