Mesleğim gereği trafik kazaları ve onların kemerli ve kemersiz ortaya çıkardıkları travmaların durumlarını çok iyi bilirim.
Esas olarak bir trafik kazasında vücut 3 adet çarpışmaya maruz kalır.
1. ÇARPIŞMA: Aracın bir çisme trafik kazasını oluşturan çarpmadır.
2. ÇARPIŞMA: 1. çarpışmadan sonra bedenin araç içinde değişik bölgelere çarpmasıyla oluşur. Gözle görünür ilk ciddi travmayı yaratan çarpışma burasıdır. İşte bu aşamada emniyet kemerleri bu çarpmayı önler yada travmanın şiddetini azaltır. (pasif güvenlik sistemi)
3. ÇARPIŞMA: 2. çarpışmadan sonra oluşur. İç organların vücut duvarına çarpması ile oluşur. (beyinin kafatasına, Karaciğer dalak gibi organların karın duvarına çarpması v.b) Gözle ilk anda fark edilmesede çok cidi sonuçlar doğurur. Yine emniyet kemeri bu çarpışmanın şiddetini azaltır.
Hele hele takla atma yuvarlanma yada 3-4 metre aşağıya uçma gibi durumlarda tüm bu durumlara accelerasyon ve deselerasyon yaralanmaları da eşlik edebilir. (Çok önemlidirler)
Emniyet kemeri tüm bu yaralanmaları önlemeye veya şiddetini azaltmada çok etkilidir. Araçta Airbag olup olmaması önemli değildir. Hatta bazı sistemlerde Emniyet kemeri takılmadan airbag devreye girmez ( Airbag yaralanmalarını önlemek için. Airbag yaralanmaları çok çok ciddi sonuçlar doğurur.)
Bu arada emniyet kemerini takmak kadar önemli olan bir şey daha vardır ki o da emniyet kemerini doğru takmaktır. Doğru takılmayan emniyet kemeri ciddi göğüs travmalarına, dalak-karaciğer ve aort rüptürüne, Omurga yaralanmalarına sebebiyet verebilir.
Ayrıca hamile bayanlarda emniyet kemeri takmamak gibi bir durum mevzu bahis değildir. Tersine daha büyük zorunluluktur.
KISACASI: Her durumda mutlaka emniyet kemerini takmalısınız ama DOĞRU TAKMALISINIZ.