CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 15 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 15 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konulanmış Görüntüleme

  1. #1
    prm
    prm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erdal TEK
    Makina:
    EOS 500D
    Üyelik tarihi
    02.June.2010
    Nereden
    Denizli
    Mesajlar
    136

    Exclamation Çocuk sahibi olanlar mutlaka Bir kere okumalı...

    Arkadaşlar Denizli 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Paramedik olarak çalışmaktayım. işim gereği Bir çok trajik ve üzücü olarylarla ve hayat kayıpları ile karşılaşmaktayım. Malesef bir kısmını ne kadar uğraşsak da hayata tutamıyoruz. Ancak çocuklar ve bebeklerde bu olaylar, yetişkinlere göre çok daha farklı. Çocuklarda ve bebeklerde herşey daha ani gelişir ve olumsuz durumlar daha çabuk ölümle sonuçlanır. Bebek ve çocuk ölümlerinde en üst sırada malesef EV KAZALARI yer alır.
    Ancak buna rağmen koruyucu önlemlerin alınmasıyla bu olaylar büyük ölçüde önlenebilir, erken ilk yardım ve arkasından etkili profesyonel yardım bu tabloyu pozitif yönde çok ama çok etkiler. İşte burada, erken ilk yardım da en büyük görev biz ebeveynlere düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bir yerlerden ilk yardım öğrenin.

    Aşağıdaki yazıyada bir göz atmanız eminim faydanıza olacaktır.


    Çocuklarımızı koruyacağımız ve onlara kendilerini güvende hissettireceğimiz ilk ortam evlerimiz. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 0-1 yaş arası 685 bin çocuk ev kazaları sonucu hayatını kaybediyor. Ülkemizde son beş yılda bu nedenle yaralanan ve ölen çocuk sayısı en az 120 bin.

    Her şey bir anda olup bitiyor. Masanın üzerinde bıraktığımız kibritle çocuğumuzun oynayarak evi yakması, ayağı tökezleyerek merdivenlerden yuvarlanması, birazcık sarkarken camdan düşmesi, temizlik yapılan kovadaki köpüklere bakarken içine düşmesi, ıslak zemine basarak kayması, sıcak fırını ellemesi, babasının tıraş bıçağına uzanıp “Ben artık büyüdüm, tıraş oluyorum” demesi, çamaşır suyunun tadını merak etmesi, sıcak ütüyle oynamak istemesi, ağır bir şeyi düşürerek altında kalması, çaydanlığı devirerek kaynar su ile yanması...


    Birkaç saniyede ailelerin hayatı kararabiliyor. Çocuklarımızı korumak için önce evlerimizde onlara güvenli bir ortam sağlamalıyız. Bir anlık gaflet sonucu az önce saydığım kazalar hepimizin başına gelebilir. Nitekim Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre 1-4 yaş arası çocukların ölüm nedenleri arasında “ev kazaları” dördüncü sırada yer alıyor. Bu hafta çok basit görünen ve başımıza gelebileceğini hiç düşünmediğimiz bazı ev kazalarına karşı sizleri uyarmak istiyorum. “Önce tedbir, sonra tevekkül” diyerek, kazasız belasız günler diliyorum.

    Camın önüne koltuk, sehpa gibi şeyler koymayın. Üç yaşından itibaren çocuklar camın önüne yüksek bir eşya çekip, üzerine çıkabilirler. Bu nedenle cam veya balkon kapısını asla açık bırakmayın.

    Keskin köşeli sehpalarınızın kenarlarını plastik koruyucular ile güvenli hale getirin.

    BOĞULMALAR

    * Bebeğinizle aynı yatakta uyumayın. Derin uykuda kazara bebeğin üzerine yatıp, boğulmasına sebep olabilirsiniz.
    * Bebeğin yatağına büyükçe yastıklar koymayın. Bu tür yastıklar sevimli görünse de, gece bebeğin üzerine düşüp nefessiz kalmasına sebep olabilir.
    * Henüz çiğnemeyi öğrenmemiş bebeğinizin eline üzüm, fındık, fıstık, patlamış mısır gibi boğazına kaçacak büyüklükte gıdalar vermeyin.
    * Temizlik kovalarını ortada bırakmayın. Bebeklerin kovaya emeklemesi ve sonra kafalarını uzatarak içine düşmeleri sık rastlanan ve ölümle sonuçlanabilen ev kazaları arasında yer alıyor.
    * Tuvalet kapaklarını açık bırakmayın. Bebekler tuvaletin içine de aynı şekilde düşebiliyor.
    * Çocuğunuzu banyo oturağında yalnız bırakmayın. Banyo oturakları güvenli göründüğü için anneler bebekleri neşe içinde oynarken, başka bir iş yapabileceklerini düşünüyor. Dünyada her yıl yüzlerce çocuk bu oturakların içinden kayıp boğuluyor.
    * Evin içindeki uzun kablolar tehlike oluşturuyor. Çocuklar bunları boyunlarına dolayıp, boğulabilir. Bu tür kablolar bir tür borunun içinden geçmeli.


    YANMALAR

    * Asla ortalıkta kibrit, çakmak bırakmayın. Ülkemizde bu nedenle çıkan yangın ve hayatını kaybeden çocuk sayısı çok fazla.
    * Bebeğin banyo suyunun 37 derece olduğundan emin olmak için banyo termometresi kullanın. Büyük çocukları banyoda gözünüzün önünden ayırmayın. Banyoya girip, oyun oynamak isterken yanlışlıkla sıcak suyu açabilirler. 60 derece suda üç saniye kalan çocuk, 3’üncü derece yanık olur.
    * Elinizde çay ve kahveyle bebeğe yaklaşmayın. Bir yandan sabah kahvesini içip, bir yandan çocuğunu giydirmeye çalışan aileler nedeniyle acil servise birçok ziyaret oluyor.
    * Bebeğin ocakta pişen yemek veya çaydanlığa ulaşamaması için ocak koruyucusu kullanın.
    * Asla ütüyü açık bırakmayın.
    * Priz uçlarını açık bırakmayın.


    ZEHİRLENMELER

    * Çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasal maddeleri ortada bırakmayın.
    * İlaç dolabı çocuğunuzun ulaşamayacağı yükseklikte olsun.
    * Ülkemizde şofben, doğalgaz ve soba zehirlenmesi nedeniyle birçok aile yok oluyor. Gaz kaçağı olmadığına emin olmak için evinize bunu tespit eden cihazlardan taktırın. Soba kullanıyorsanız, bacanız mutlaka temiz olmalı ve camınızda güvenlik için bir hava boşluğu açılmalı. Gece yatarken ve lodoslu havalarda sobayı mutlaka kapatın. Sobada yabancı maddeler yakmayın.


    DÜŞMELER VE ÇARPMALAR

    * Genelde merdivenlerin tepesine güvenlik kapısı takılıyor ancak aşağıya takılmıyor. Bebekler rahatlıkla emekleyerek merdivene tırmanıp, düşebiliyor. Bu kapılardaki korkuluk aralıklarının çocuğunuzun kafasının geçemeyeceği kadar dar olmasına dikkat edin.
    * Yürüteç almayın. Amerika’da 2004 yılında 4 yaşın altında 3 bin 900 çocuk yürüteç nedeniyle meydana gelen kazalar sonucu acil servisi ziyaret etmiş. Çocuk doktorları yürümeyi geciktirdiği düşüncesiyle de artık yürüteci önermiyor.
    * Aileler bebeklerini mama sandalyesine veya araba koltuğuna bağladıkları zaman bu korumanın yeterli olduğunu düşünüyor. Ancak bebekler bu emniyet kemerlerinden rahatlıkla kurtulabiliyor. Mama sandalyesindeyken bebeğinizi gözünüzün önünden ayırmayın.
    * Bebeğinizin yatağının, mutlaka üzerinden atlayamayacağı yükseklikte bir korkuluğu olsun.



    SİZDE ÇOCUĞUNUZ İÇİN İLKYARDIM ÖĞRENİN !!!


    Acil bir durumda, olay yerinde gerekli bilgi ve beceriye sahip bireylerin bulunması hayati öneme sahiptir. Yetişkinlerin çoğu, ya olay anında ne yapılması gerektiğini bilmediğinden hiçbir girişimde bulunamamakta ya da yanlış uygulamalar nedeni ile kalıcı sakatlık ve ölümlere neden olabilmektedirler.

    Oysa ki, bu anlarda yanlış müdahale ve zaman kaybını önlemek elinizde. Yapmanız gereken tek şey çocuklarınız için ilkyardım öğrenmek.

    İlkyardım eğitimi, acil durumun telaşlı ortamında sizin sükunetinizi korumanızı sağlayacaktır. Sizin kazanılmış uzmanlığınız ilkyardım uygulamasında güven hissi sağlayacaktır. Bu nedenle size, ilkyardım kurslarına katılarak becerinizi geliştirmenizi ve bilgilerinizi tazelemenizi öneriyoruz.











    Konu prm tarafından (16.October.2010 Saat 01:36 ) değiştirilmiştir.

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •