Alıntı avmbk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Anlatacağım durum aslında hep düşündüğüm birşey..
Bu tip kişiler isim vermeden devam edeyim, hep bir "şans" "o anda orda olma" "imkan" 3lüsünü meyvelerini yemiştir. Mesela "biz"lerin de bu şekil bir imkanı zamanı durumu maddiyatı olsa gidemez miyiz? Ya da bu işten 0 keyif aldığımızda katbekat daha iyi sonuçlar alamaz mıyız? Bence fazlasıyla alırız. İnsanlardaki imkanlar ölçüsünde başarı artar.. Yoksa X kişisi zamanında fazla ve/veya hiç fotoğrafçı yokken devlet imkanlarıyla Y şehrinin en güzel yerine götürülüp istediği kadar istediği açıdan fotoğraf çekme imkanı sağlanıyorsa o adamın her çektiği "oooooo super" olur oldururlar haksız mıyım ? Ya da ben mi hayalperestim..
Hem belgeseli, hemde kendisini bende çok severim ama bunun yanında söylediğinize katılıyorum hocam, fotoğrafın büyük çoğunluğunu da bence bu üçlü oluşturuyor. Mesela sizden örnek vermek isterim, (fotoğraflarınızı küçük görme sizi yermek gibi bi niyetim yok yanlış anlamayın lütfen) Gaziantep'te olduğunuz için sizin bakırcıları, dökümcüleri çekme "imkanınız" ve "şansınız" var. Bende mesela aynı şeyi sizin için düşünebilir, bende Antep'te olsam bu imkanlar olsa bende çekerdim bunları diyebilirim.

İyi bir fotoğrafçı olmanın anahtar rolü bu yüzden "imkan", "şans" ve "orada olma"nın dışına çıkılıp, bu 3ü olmasına rağmen vasat işler çıkaranlar ile, kadrajı, renk kullanımı ve kompoziyonu ile fark yaratmakta yattığını düşünüyorum.

Aynı yerde ben olsam böyle bir kompozisyon yaratamaz, böyle bir kadrajlama yapamazdım herhalde diye düşünüyorum bir çok fotoğrafta. Başka bir açıdan çekerdim ve daha kötü bir sonuçla karşılaşabilirdim.

"10 Fotoğrafçıyı aynı yere bırakın, 10 farklı fotoğraf elde edin." gibi bir söz duymuştum. Başarılı fotoğrafçı bu 10 fotoğrafçı arasından en iyi fotoğrafı ortaya çıkaran oluyor diye düşünüyorum.

Sizin dediğiniz "süper oldururlar" kısmına ise diyecek bir lafım yok. Sonuna kadar haklısınız o noktada. Bu dediklerimin hiçbirini yapmayıp da "oldurulmuş" çok örnek var.