Öncelik ile geçmiş olsun.

Facebook üzerinde çalışan bazı uygulamalar sizin yerinize paylaşımlarda bulunuyor. Bunu da fotoğraf etiketleme özelliği ile tüm arkadaşlarınıza duyuruyor. Facebook’a bir fotoğraf eklediğimizde arkadaşlarımızı isimleriyle işaretlememize yarayan bir özellik. Bu sayede kişiler içinde yer aldıkları fotoğrafları bulabiliyorlar. Bu etiketler aynı zamanda fotoğraf sekmesinde de yer alıyor.Ancak bazı zararlı uygulamalar (ki bunlar Facebook üzerinde çalışan aslında normal görünen) arkadaş listenizdeki herkesi etiketleyip saçma sapan sitelere yönlendirme yapıyorlar. Bu girişleri uygulama sizin adınıza yaptığı için haberiniz bile olmadan yüzlerce arkadaşınızı etiketliyorsunuz. Bu sayede sizin fotoğraflarınızın bir başkası için kendi çekimi olarak paylaşması da doğal olarak artıyor.


Türkiye İletişim Başkanlığı; 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Kanunun da, yayını, sadece katalog suçlar nedeniyle mahkeme kararları doğrultusunda durdurabiliyor. Yasada sayılan katalog suçlar ise intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama gibi..


Bazı sitelerde fotoğraflarınızı yayınlanarak size hakaret edilmesi veya fotoğraflarınızın sizden izin alınmadan yayınlanması kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi suçunu oluşturabilecektir. Bu suçun oluşması için fotoğrafların isteğiniz dışında ele geçirilmiş ve isteğiniz dışında bir internet sitesinde yayınlanmış olması gerekmektedir. Bu suç TCK 135 maddede tanımlanmıştır. Kişilere ait verileri hukuka aykırı olarak ele geçiren, yayınlayan kişi hakkında bu madde kapsamında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecektir. Bu suçun işlendiği kişi sayısı suçun cezalandırılması açısından önemlidir. Suç aynı anda birden çok kişiye karşı işlenebilir. Bu durumda tek bir fotoğraf bile olsa kaç kişi mağdur edilmişse o kadar ceza verilecektir.


Burada önemli olan izinsiz kullanımı ve maddi fayda sağlanması.Tüm bunları hukuki bir anlatımla ve yargıtay kararları eklemek sureti ile açılacak dava da belirtilmesi gerekir ki iyi bir tazminat kararı çıksın.Kişilik haklarınıza dayalı olarak dava açma hakkınız var.önemli olan bu foto.izinsiz kullanımı, kullanıma bağlı olarak ticari fayda sağlanması vb sebeplerle dava açılabilir.Hem maddi hemde manevi tazminat talebi ileri sürülebilir.ayrıca görüntülerin internet den kaldırılması içinde talep de bulunabilirsiniz. Birebir avukat yardımı ile davanızı açmanız faydalı olur.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internette saldırıya ve kişisel hakarete uğrayanlara yol gösterdi. İşte yapılması gerekenler:


İşte internet de saldırıya ve kişisel hakarete uğrayanların yapması gerekenler:
*Hakkının ihlal edildiğini düşünen kişi, söz konusu içeriğin çıkarılması için öncelikle içerik sağlayıcıya başvuruda bulunmalı.
*İçerik sağlayıcıya ulaşamadığı takdirde yer sağlayıcıya başvurmalı.
* İçerik veya yer sağlayıcı, başvurudan itibaren 2 gün içinde içeriği kaldırmazsa talep reddedilmiş sayılıyor.
* Talebi reddedilen kişi, 15 gün içinde bulunduğu yerleşim yerindeki sulh ceza mahkemesine başvurarak içeriğin kaldırılmasını talep edebilir.
*Mahkeme talebi kabul ettiği takdirde söz konusu karar gereği yapılmak üzere içerik veya yer sağlayıcıya gönderilir.
* Mahkeme kararını yerine getirmeyen kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.




Son olarak bayağı uzun bir yazı olsa da, siz eğer dava açacak olursanız kayıt dışı çalışan
korsan fotoğrafçı da değilseniz üstteki haklarınızı sonuna kadar arayabilirsiniz..