"Son zamanlarda artan online dolandırıcılıklar" isimli konuyu okurken geçenlerde başıma gelen çok farklı bir olayı sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar.

Kurban bayramının 2nci günüydü yanlış hatırlamıyorsam. Amcamın facebook hesabından mesaj aldım. Bayramın mübarek olsun, sağol amca senin de falan derken klasik bir giriş yaptıktan sonra telefonumdan JP83 yazıp 5685'e mesaj çekmemi istedi benden. Amcamın hayatta böyle şeylerle işi olmayacağından dolayı şüphelenip araştırdım. Hesabı başkaları tarafından ele geçirilmiş ve kullandıkları bu teknik oldukça yeni.

Olay şu şekilde gelişiyor;

İşin aslına baktığımızda standart bir mobil ödeme gerçekleştiriyorsunuz. Dolandırıcı şahsiyet öncelikle sahte bir facebook hesabı açarak profil fotoğrafına gerçek şahısların fotoğraflarını koyuyor yada kırabildiği facebook hesapları üzerinden bu işlere kalkışıyor. Daha sonra o kişinin arkadaş listesinde bulunan herkese arkadaşlık daveti göndererek Kabul edene hemen yazıyor.

- Merhaba nasılsın?
- Telefonundan JP83 yazıp 5685 yollarmısın?

Arkadaşınız sandığınız o kişinin isteğini kırmayarak mesaj attığınızda telefonunuza bir onay kodu geliyor. Siz yardım ve yataklığa devam ederek telefonunuza gelen onay kodunu karşı tarafa verdiğinizde ise basit bir dolandırıcılık modeline mükemmel şekilde eşlik etmiş oluyorsunuz.
GEÇMİŞ OLSUN

Buradaki JP83, JP50, JP35 gibi kodlar, ödeme yapılacak tutarı belirliyor. Burası kurbanın insafına kalmış. Gönlünden ne koparsa ki bu genellikle 100 TL olan JP83 oluyor, o kodu size gönderiyor.

CanonTURK üyeleri çok bilnçli kullancılar buna hiç şüphem yok fakat siz yine de gizlilik ayarlarınızı kontrol edin. Arkadaşlarınız dışında hiç kimse profil fotoğrafınızı, kapak fotoğrafınızı bile görmesin. Bir kişi faydalansa yeter, hiç kimse kolay para kazanmıyor.