Alıntı beratze Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
ee arkadaş
google dediğin dünyanın en paralı markası
sen TR devletine vergi ödemezsen napcaz seni , suscakmı devlet?
Ata na küfür videoları yayınlarken okadar eleştiri ve ikaza rağmen umursamazlık yaparken suscakmı devlet?

bunun adı sansür mü oluyor?
Gözden kaçan şeyi size açıklayayım;

Tabi ki yasalarda belli olan şeyler suçtur. Bunun internette de yaptırımı olmalıdır muhakkak. Ama gözden kaçan şey suçun bireyselliği. Yani, X'e hakaret veya bağımlılık yapan bir maddeye özendirmek gibi yasalarla suç olarak tanımlanmış şeyleri internette de takip edip yasaklamak gerekir. Bunda herkes hemfikir.

Karşı çıkılan konu ise, işlenilen suç kapsamıyla tüm sitenin yargılanması veya kapatılması veya sansürlenmesi. Adını siz koyun. Yani bir video yüzünden bir site kapatılıyorsa burada bir yanlış var demektir. Ailenizden biri bir suç işleyince aynı soyadı taşıyorsunuz veya aynı evde yaşıyorsunuz diye sizi de yargılayabilirler mi?

Veya porno sitelerini ele alırsak, reşit olmayan bireylerin materyallerde kullanılması, zorbalık, tecavüz gibi suç kapsamında olan şeylere tabi ki müdahale edilmesi gerekiyor. Ama sitenin tamamen kapatılması çok saçma. Kimse seni oraya zorla sokmadığı müddetçe "ahlaka aykırı" gibisinden bir maddeyle kapatmak yanlış olur.

Yani diyeceğim odur ki, şuanda bu siteye bir mesajdaki hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğunda, ilgili kurumlar ilk önce Yer Sağlayıcı(Hosting Şirketleri) ile, daha sonra yer sağlayıcıdan aldığı bilgilerle İçerik Sahibi(Site Sahibi) ile daha sonra İçerik Yöneticileri (Site yöneticileri) ve en son olarak bu görüştüğü ilgililerden aldığı IP adresi ile hakaret içerikli mesajı yazan X kişisinin adres tespitini yapıp kovuşturma başlatmak yerine direkt site kapatma yoluna gidiyor. İşte yanlış da bu noktada başlıyor.

Yanlış hatırlamıyorsam 2-3 yıl önce bir karar ile Türkiye'deki tüm yer sağlayıcılara bir faaliyet belgesi alma zorunluluğu getirildi. Ama bu yasayı/kanunu hazırlayanların unuttuğu bir şey vardı ki o da yer sağlayıcıların sadece Türkiye'de bulunmadığı. Anlatacak çok şey var da, yazarken bile sıkılıyorum.