Az önceki açmış olduğum başlıkta Tahir in dediği ''her kullanılan modelden imzalı fotoğrafım satılabilir türü bir belge almanız gerekiyor'' olayına istinaden örnek bir model sözleşmesi paylaşayım dedim. Yakın tarihte Erdal Kınacı nın başına gelenlerin bizim başımızada gelmesini istemiyorsak her fotoğrafçının çantasında bi kaç örnek sözleşme olması lazım, işinize yarar diye paylaşmak istedim...



MODEL SÖZLEŞMESİ

1. TARAFLAR

MODEL : Fotoğrafçı tarafından,görsel öğe olarak esere konu olan kişi
Adı Soyadı :
Adresi :

FOTOĞRAFÇI : Fotoğraf malzemeleri ile,görsel eser üreten, eser sahidir.

Adı Soyadı :
Adresi :

2. KONU ve KAPSAMI
Fotoğrafçı ile model arasındaki, oluşacak eserin kullanımı hakkındaki koşulları belirler.

3. ŞARTLAR

a) Model, fotoğrafçının üretmiş ve üretecek olduğu ve kendisini (Model) konu alan eserlerin, modelin isim ve unvanına zarar gelmeyecek ve modeli maddi ve manevi zarara uğratmayacak şekilde, sanatsal etkinliklerde kullanılmasına, her türlü medya, malzeme ve araçla halka açık yerlerde yayınlanması ve kamuya teşhir edilmesi, reklamlarda yayınlanması ve kamuya teşhir edilmesi, reklamlarda yayınlanması, ticari amaçla satılması ve/veya kiralanması için, fotoğrafçı tarafından kullanılmasına bila kabulü rücu şartlı yetki verdiğini beyan ve kabul eder.
b) Fotoğrafçı, üretmiş olduğu ve modeli konu alan eserlerini, satış ve pazarlama amacıyla, bir görsel stok ajansına vermesi durumunda, model tarafından kendisine verilmiş olan bu yetkiyi, görsel stok ajansına devreder ve müşteri ya da görsel stok ajansına verirken yapacağı sözleşmede, müşteri ya da görsel stok ajansının kullanımının modelin isim ve unvanına zarar vermemesi gerektiğini belirtir.
c) Model, fotoğrafçıya vermiş olduğu bu yetki karşılığında, fotoğrafçıdan veya görsel stok ajansından ve müşteriden herhangi bir hak ve ücret talep etmeyeceğini beyan ve kabul eder.
d) Sözleşme süresizdir. Model, noter kanalıyla bildirerek sözleşmeyi feshedebilir. Sözleşmenin feshi durumunda, fesih tarihinden önce üretilmiş eserler için, sözleşme süresiz olarak geçerlidir.
e) Taraflar, yukarıda yazılı adreslerinin, kanuni tebligat adresleri olduğunu, adres değişiklikleri diğer tarafa, noter vasıtasıyla bildirilmediği sürece, bu adreslere yapılacak bildirimlerin, kanunen geçerli olacağını kabul ederler.
f) Taraflardan birinin ya da ikisinin ölümü halinde, bu sözleşme ile taraflara tanınan tüm haklar ve yüklenilen tüm sorumluluklar, tarafların mirasçılarına,mirasçıların mirası kabul etmeleri halinde aynen devir olacaktır.
g) İhtilaf halinde fotoğrafçının kanuni tebligat adresinin bulunduğu ilin mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
h) Model ve fotoğrafçı, bu sözleşme koşullarını dikkatle okuduklarını ve sözleşmenin tamamını kabul ettiklerini beyan etmişler ve ....../......./........... tarihinde imzalayarak yürürlüğe koymuşlardır.

MODEL ŞAHİT FOTOĞRAFÇI
Adı Soyadı/Unvan/İmza Adı Soyadı/Unvan/İmza Adı Soyadı/ Unvan/ İmza