Canon değil ama((

lensin hikayesi stanleykubrick.de adresinde şöyle anlatılmış:
kubrick kapalı alanda sadece mum ışıklarıyla aydınlatılan (yapay ışık kullanmak istemediği) bu sahnelerde yeterli ışığı sağlayabilecek başka bir lens bulamayınca, ve ışığa aşırı duyarlı filmlerle yaptığı denemelerde istediği sonuca ulaşamayınca zamane lenslerinden en az 2 stop hızlı olan bu lensi kullanmaya karar vermiş. uzmanların yardımıyla eski bir mitchell bnc tipi video kameraya uyarlanan carl zeiss 50mm f/0.70, sadece birkaç mumun yaydığı ışık altında sahnenin çekimini mümkün kılmış ve bir modifikasyon sonucu, 35mm kamera ile kullanılabilir hale getirilmiştir.
ancak aynı zamanda ekibi çok zorlayan bir sorunu da beraberinde getirmiş bu lens. artan diyafram açıklığı ile birlikte aşırı düşen net alan derinliği, oyuncuları odaklamakta büyük zorluklara neden olmuş. ekip bu sorunun çözümünü ancak oyuncuların hareketlerini yavaş icra etmeleri ile çözebilmiş.

filmde dikkat çekici sahnelerinden biri; redmond barry'nin, lady lyndon ile ilk karşılaştığı sahnedir. tamamen karanlık bir ortamda, yüzlerce mum ışığı ile aydınlatılmış bir atmosferde, bir masa etrafında kağıt oyunu oynayan kişiler arasında redmond ve lady de bulunmaktadır. göz göze gelmeleri, birbirlerine bakışları, olabilecek en mükemmel şekilde perdeye yansıtılmıştır. tek bir söz bile sarfedilmeden yaklaşık 4 dakika süren bu ilk görüş-ilk aşk hikayesi unutulmazlar arasındadır.

merak edenler için, wikipedia en hızlı lensleri şöyle sıralamış:
rodenstock tv-heligon 50mm f/0.75
nikon tv-nikkor 35mm f/0.9-gelmiş geçmiş en hızlı nikkor
canon 50mm f/0.95
schneider kreuznach 50mm f/0.95 'xenon'
leica noctilux 50mm f/1.0 (leica m mount, 35mm makineler için üretimde olan en hızlı objektif)
canon ef 50mm f/1.0 (af canon'lar için, üretimde değil)
nikkor 50mm f/1.1 (nikon rangefinder makineler için)
teikoku kogaku zunow5cm f/1.1 (nikon rangefinder makineler için)