Arkadaşlar, aralık ayında X şirketi kendilerine ait Y yerinin fotoğraflanması için benimle görüşmelere başladı. Fotoğrafçıya ihtiyaçları olduğunu söylediler ve uzun süreli çalışmamı istediler. Ben de iş uzun süreli olacaksa eğer "sözleşme" olması gerektiğini beyan ettim ancak pek sıcak bakmayacaklarını söylediler. Bu lafın üstüne ben " deneme çekimleri yapayım; onları görün, ondan sonra konuşalım" diyerek arkasında duracağım bir iş olsun diye düşündüm ve kendime güvendim.

Deneme çekimlerimi eve gidip işledikten sonra yaklaşık 800x600 boyutlarına küçültüp, üzerine de imzamı atıp şirket yetkilisine mail attım. Deneme çekimlerimin tam istedikleri gibi olduğunu ve çok beğendiklerini söylediler. Hatta büyük boyutlarını göndermemi ve hemen kulllanmak istediklerini söylemeleri üzerine ben, önce geleyim; sözleşme vs. para konularını konuşalım dedim ve gittim yanlarına. Bana aylık değil haftalık ücret vermek istediklerini ve sözleşmeye gerek olmadığını söyleyip; açıkçası 1 aylık işin tek bir haftaya sığdırılmasını ima etmeleri üzerine ücret konusunu açtım. Çok komik bir rakam teklif edilince ben de bu işin olmayacağını sölyedim. Nitekim olmadı da. Fotoğrafların büyük boyutlarını almak isteyip istemediklerini sorunca da ters cevaplar aldım ve gittim.

2 gün önce benim çektiğim fotoğrafı dijital ortamda müşterilerine gönderdikleri maillerde yeni yıl kartı olarak ve facebook adreslerinde yine yeni yıl afişi olarak kullanmışlar.

Şimdi benim yapmam gereken neler ? Sanırım Fikir ve Eser hakları kanununa göre maddi-manevi tazminat davası açma hakkım var. Konuyla ilgili bilgi verebilirseniz ve bir yol gösterirseniz sevinirim. İyi günler.