A’dan Z’ye Fotoğraf – Özer Kanburoğlu


Aynı zamanda Öğretim Görevlisi olan Özer Kanburoğlu’nun birçok kaynaktan yararlandığı notlarına bu kitap sayesinde ulaşabileceksiniz. Her fotoğrafçının başlangıç kitabı olarak okuması ve sürekli olarak başucu kaynağı yapması tavsiye edilir. Kitabın içeriği oldukça geniş olmakla birlikte tüm konularda resim, grafik ve fotoğraflar kullanılmış geçtiğimiz yıllarda ise dijital olarak genişletilmiş son baskısı çıkmıştır.

Kitabın Önsözü

Fotoğraf, 19. yüzyılın en şık ve en önemli buluşlarından birisidir. Bünyesinde hem teknolojiyi, hem de sanatı barındırır. Bugün dahi, birçok iletişim diline rağmen fotoğraf, popülerliğini korumaktadır. Doğaldır ki çok büyük kitlelerin fotoğrafa karşı olan ilgisinin temelinde bu popülerlik yatar. Ancak aynı kitlelerin bu teknolojinin kolay uygulanabilir bir yöntem olduğu konusundaki yanılgısı, bazen uygulama esnasında hüsran yaratabilir. Çünkü, az da olsa bu teknolojiyi uygulayabilmek için bazı temel bilgilere sahip olmak gerekir. Fotoğrafın sadece teknik kısmı söz konusu olduğunda, bazı temel teknik bilgiler insana çekim için yetebilir. Ama amaç sanat ise; o takdirde bu bilgilerin daha da genişletilmesi gerekir. Bu da sizin fotoğraflarınıza doğal olarak yansır. Daha rafine, daha akılcı fotoğraf elde etme şansını size sağlar. Elinizdeki kitap, bu amaçla yapılmış bir kitaptır. Bu kitap hazırlanırken tüm literatür taranmış ve bu bilgiler, fazla kafa karıştırmadan, öz olarak ve bol örnekle anlatılmıştır. Fotoğrafa ait her türlü bilgi, bölümler halinde sunulmuştur. Kitabın ve dolayısıyla fotoğrafın daha iyi anlaşılması için bölümlerin baştan itibaren sırasıyla okunmasında yarar vardır. Umarız büyük emekle hazırlanmış bu kitap fotoğraf yaşantınıza renk katar.

Kompozisyon – Sabit Kalfagil


Türkiye’de fotoğraf denilince akla ilk gelen isimlerden birisi olan Sabit Kalfagil’ in 1981′de ilk baskısını yaptığı ve günümüzde ise genişleterek bugünkü halini alan kitap şu ana kadar fotoğrafın kompozisyon yönüne eğilen ender kitaplardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Halen ise en çok okunan Türkçe kaynaklardan birisidir.


Kitabın Arka Kapağından

Prof. Sabit Kalfagil`in ilki 1981 yılında Yeni Fotograf Dergisi`nce basılan kitabı Fotografevi Yayınları tarafından yeniden basıldı. “Fotografın Yapısal Öğeleri ve Fotograf Sanatında Kompozisyon” adıyla yayınlanan yeni baskıda 1981 yılındaki ilk baskısında yer alan sistematik çerçevesinde ilk baskıdaki bilgilerin yanında Sabit Kalfagil`in zaman içinde eklediği görüşleri yer alıyor.




Belgesel Fotoğraf – Özcan Yurdalan
Sizi iyi yönde geliştirecek, çevrenize olaylara bakışınızı farklılaştıracak bir kitap mı arıyorsunuz? İşte Özcan Yurdalan – Belgesel Fotoğraf ‘da Türkiye’nin belgesel ve fotoröportajda nereye geldiğini, aslında ne olması gerektiğini kendi tecrübelerine dayanarak anlatırken; bir yandanda aradaki çizginin nasıl ayırdına varılacağının tanımını yapıyor. Eğer fotoğrafa yeni başlıyorsanız sizlere tavsiyem üstte ki iki kitabı okuduktan sonra bu kitaba geçmenizdir.

Kitabın Arka Kapağından

“Fotoğrafın belgesel olarak kullanımı, içinde yaşamamız için bize dayatılan sınırlara itiraz etmenin ve sorumluluk hissederek hayata müdahil olmanın yaratıcılığa açık alanlarından biri oldu. Dünya tarihinde de, Türkiye’deki kısa ve kesintili varoluşunda da benzer ihtiyaçlar için kullanılan bu alan, güvenilir tanıklıklar üstünden söz kurulan karşılıklı bir iletişim ortamı yarattı. Fotoröportajların anlattığı hikayeler bir itirazı dile getirdi, muhalif duruşları ifade etti. Başka bir dünyanın mümkün olduğuna dair fikirleri, görüntü ve yazıyla dile getiren anlatılar fotoröportajlarda yaratıldı”

Ömer GÖKYAR

(Alıntıdır Bir fotoğrafçının mutlaka okuması gereken 3 kitap | fotokadraj)