Öncelikler teşekkür ederim.

Uzun zaman sürmesi benden kaynaklı bir durum oldu. Vakit buldukça birde canım çekim yapmak isteyince çekimlere çıktım. Sonuçta şahsi bir proje olduğu için keyif almak önemli bence

Teknik olarak biraz timelapse filmimden bahsedeyim:
-Normalde 1 saniye 24 kareden oluşur. Biz sinema salonlarında 1 saniyede 24 kare görürüz. Saniyedeki kare sayısı ne kadar artarsa o kadar yavaşlatılmış video yapmanız kolaylaşır. Timelapse e dönecek olursak bizim çektiğimiz 24 adet fotoğraf 1 saniyeyi ifade ediyor. Yani 10 saniyelik bir görüntü elde etmemek istiyorsak 240 fotoğraf çekmemiz gerekiyor.

-Normalde timelapse i günün her hangi bir saatinde yapabilirsiniz. Ben bu filimde gece yapmayı tercih ettim. Gecenin şöyle bir avantajı var. Şehir ışıkları ön planda olduğu için ortaya çıkan görüntüler daha çekici oluyor. Bu tercihin birde dezavantajı var tabiki. Gece çekim yapınca çekim süresi uzun pozlamadan dolayı üçe, dörde katlanıyor.

-Uzun pozlama yaparken pozlamayı doğru şekilde ayarlamak çok önemli. Ben genelde bir kaç deneme yapıp daha sonra pozları inceliyorum. Histogramı kullanmak da büyük bir avantaj sağlıyor. Fotoğrafları ham olarak video yapmadığımız için işlendikten sonra fotoğrafın nasıl bir sonuç vereceğini biraz tahmin etmek gerekiyor. Bu da tecrübe ve edit kısmıyla ne kadar uğraştığınız ile ilgili bir durum. Ama şöylede bir gerçek var. Çektiğim fotoğraf beni çekim anında tatmin etmiyorsa şayet edit kısmında da elden bir şey gelmiyor.

-iki fotoğraf arasında ki gecikme süresini isteğe bağlı olarak verebilirsiniz. Örnek olarak gündüz bulutları çekeceksiniz ve bulutlar çok yavaş ilerliyor. Burada çekim aralığını 3 saniye yaparsanız istediğiniz hareketi yakalayamazsınız. hareket yavaş olduğu için aralığı 8-10 saniye arası gibi bir değer vermeni daha mantıklı olacaktır. Ama rüzgarlı bir havada ise 10 saniye vermek timelapse inizi çok çok hızlı gösterecektir. Bu gibi durumlarda 2-5 saniye arası vermek daha doğru olur. Ben gece çekimlerinde en fazla 4 saniye aralık verdim. uzun pozlama yaptığım için araba ışıkları zaten çok hızlı bir görüntü oluşturuyordu.

-Anakra Timelapse Film de fark edeceğiniz üzere bazı sahnelerde gökyüzünde gündüz gece çekimler mevcut. Bu çekimleri yapmak biraz risk içeriyor. Normalde yurt dışında bu çekimleri yapan insanlar ek bir aparat kullanıyorlar ve gece gündüz arası geçişi makina güzel bir şekilde ayarlıyor. Türkiye'de bu aparattan mevcut değil ya da ben denk gelmedim. Geçişleri ayarlamak için ortalama bir çekim değeri vermek lazım. Çekime başladığımız anda hava aydınlık oluyor fakat ilerleyen dakikalarda hava iyice kararmaya başlıyor. Eğer çekime başladığımız zamandaki bir değer ile çekimi sürdürürsek bu sefer çekim sonuna doğru fotoğraflarımız çok karanlık çıkacak. hani demiştik ya fotoğrafları çektikten sonra ridt kısmında nasıl olacağını tahmin etmemiz gerekiyor diye. İşte burada çok işimize yarıyor. Çekim başlangıcında fotoğrafı biraz daha fazla pozlayıp çekimi patlatabiliriz. Daha sonra Lightroom ile bu patlaklığı kısabiliriz. aynı şekilde son fotoğraflarımızda hafif az pozlanmış olur. Bunlarıda Ligtroomda işleyerek parlaklıklarını açabilriz.

Daha farklı sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Teşekkür ederim.