Ali Bey merhaba..


Konuyu iyi bilen arkadaşların yanında belki bana söz düşmez ama 550D kullanıcısı olarak yazma gereği hissettim. Umarım faydası olur..

Öncelikle "gece çekimi" derken tam olarak ne çekmek istediğiniz önemli. Örneğin onlarca hatta yüzlerce dakika yıldız pozlamak da gece çekimi.. Işıl ışıl bir kent panoraması da gece çekimi..

Portre yahut arkadaki gece ışıklarıyla pırıl pırıl bokehler edineceğiniz şekilde bir takım nesneleri elde çekerseniz diyaframı elinizdeki lensin izin verdiği ölçüde açın. (f: değerini düşürün). ISO'yu 800'e getirin. Doğru odaklayın ve çekin. Aynı nesneyi yahut portreyi bu sefer daha keskin çıksın diye bir durak falan diyafram kısarak aynı şekilde çekin. Hangisi daha düzgünse seçer, işlersiniz. (800 ISO'dan üstü bence 550D'de fazla noise yapıyor, fotoğraflar çamur gibi oluyor..)

Gece sabit nesne çekecekseniz ISO'yu 100 yapın. Tripodla pozlayın. Şahane ve noise sıkıntısı olmayan fotoğraflar çekebilirsiniz AV modunda istediğiniz diyafram açıklığını belirleyip otomatik vereceği perde hızına göre çekim yapın. Çektiğiniz fotoğrafları ekrandan yeterli oranda büyütün. Makinenin pozometresi yanılırsa (az yahut çok pozlanmış fotoğraflarla karşılaşırsanız) M moduna alıp perde hızını düşürerek yahut arttırarak manuel modda tutarlı çekim yapın.. Tripodla çekimi makinenin timer'ı yahut kumanda ile yapın. (Denklanşöre basarken titretip netliği bozmamak için. IS'i olan lens varsa bunu da kapatın çekmeden evvel)

Uzak plan, geniş açı, panaroma vs. çekmiyorsanız gece çekimlerinde farklı renk gamından güçlü ortam ışıklarını, farklı renkte yapay aydınlatmaların kompozisyonda epey baskın olduğu çekimleri yapmayın. Öncesinde beyaz kartonu yahut beyaz kapağı ile beyaz ayarı yapmaz iseniz beyaz ayarında sorun yaşamanız kaçınılmaz gibi olur çünkü.. (Yahut RAW çekip manuel beyaz ayarı yapabilirsiniz)

Selamlar..