Özür dileyerek araya giriyorum. Filmlerde müzik kullanımıyla ilgili olarak ünlü bir müzisyenin bir seminerine katılmıştım. Konu nasıl olduysa konunun telif hakları ve benzeri sektör sorunları çevresinde dolaştı ve asıl konu hakkında pek konuşulmamıştı, çok şaşırmıştım. Şimdi Görkem 'in yazdıklarını okuyunca aklıma aynıları geldi. Yani siz konunun sorunları hakkında çok değerli "makale" 'ler yazmışssınız da konunun kendisi olan fotoğrafların durumu da ortada. Ben de belgesel fotoğrafçılıkla uğraşan biri olarak Görkem 'in dediklerine kesinlikle katılıyorum. Yani bir tarafta meselesi olan ve maddi beklentisi en alt seviyede olan bir fotoğrafçılık, diğer tarafta da çok değerli fotoğraflarının maddi karşılıklarının niceliğine odaklanmış bir fotoğrafçılık.

Alıntı custo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

.......Ama ön önemli çünküler şunlardır:
  • Fotoğrafçılığın kolay, emeksiz ve sermayesizce; vergi ödemeden, adam beslemeden yapabileceği en basit iş olduğunu düşünür;
  • Yetersiz olduğu için de, iş yapabilmek adına fiyat düşürmek zorunda olduğunu hisseder;
  • Ya da ucuz yapınca çok iş yapacağını zanneder;
  • Ve doğal sonuç fiyat düşürür;
  • Bunu gören diğer yetersizler de fiyat düşürür;
  • Fiyat düşe düşe düşecek yeri kalmaz;
  • Yeterliler de buna seyirci olmaktan başka bir şey yapamaz;
  • Düşük fiyatın her şey olduğunu zanneden bilinçsiz tüketici de buna çanak tutar;
  • Meslek biter.............

Gidişata göre; meselenin iki kaçınılmaz sonucu vardır ve gün gibi ortadadır..
İlki bir süre sonra meslektaşlarımız (ben de dahil) iş yapabilmek için, yaptıkları işin üzerine para ödemek zorunda kalacaklardır.

İkincisi fotoğrafçılık profesyonel bir meslek olmaktan çıkıp tamamen mastürbasyon koşullarının geçerli olduğu bir alan haline gelecektir. (parayı bulursam böyle yapcem) :=)

Burada kurduğunuz sebep sonuç ilişkisi bana göre baştan itibaren yanlış çünkü bu adamların sayısal olarak belki de yarısının işleri sizlerin işleri ile karşılaştırıldığında hiç de yetersiz değiller. Hatta bazıları önden giden yurtdışı örneklerini birebir kopyaladıkları için tercih sebebiler de.

Kısacası olay sonuçta adı düğün fotoğrafçılığı ya da benzeri türlerde bir takım ticari fotoğrafçılıklar. Bütün bir fotoğrafçılık dünyası içinde yeri ve konumu da besbelli. Şimdi sizin dediğiniz herşey doğru çıksa da meslek bitse bile fotoğrafçılığın kendisine hiç bir zeval gelmez. Yine kötü bir örnek vermek istiyorum; Pop müzik sektörünün, korsan müzik ve mp3 yüzünden zarar görmesi, klasik müzikle ilgilenenlerin hiç de umrunda değildir. Pop müzik ticari ve eğlencelik olduğu için bir şekilde yeni yollar bulur ve satmaya para kazanmaya devam eder. Ama klasik müziğin derdi müziktir. Korsancılar yüzünden gelirlerinin azalması öncelikli dertleri değildir. Teşbihte hata olmaz derler ama bu teşbihteki hatalar için özür dilerim