Alıntı admbstnc Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tüm yazılanları okudum. Yasakların sebepleri vb açıklamalar bir bakış açısını yansıtabilir ancak çoğu yasak bana mantıksız geliyor.

Bir süpermarkette yaşadığım olayı anlatayım. Çocuklar için alışveriş arabası yapmışlar. Hani şu araba gibi çocuğu içine oturtuyorsunuz arkasında sepet var. Alışverişinizi yaparken çocuğunuzda direksiyonu çevirip araba kullandığını zannedip seviniyor ya ondan

Kızım 1,5-2 yaşlarında o zamanlar bu arabaya oturttuk. İlk defa biniyor ve çok sevdi. Hareketleri kahkaha atışları falan... Görmeye değer. Yanımda makinemde yok. o halini hatıra olarak saklamak adına çıkardım cep telefonumu KIZIMA DOĞRU TUTARAK fotoğrafını çekiyorum. Güvenlik geldi. Beyfendi fotoğraf çekmek yasak dedi. Kızımı çekiyorum dedim. Mağaza içinde izin veremiyoruz dedi. Telefonumu cebime koydum. Birşey sorucam sırf meraktan neden yasak dedim. Ne sakıncası olabilir?

Haliyle toplantılarda amirlerinden duyduklarını tekrarladı. Mağaza düzeni, raf düzeni, fiyatlar, rekabet, sanayi casusluğu falan...

Bu sizin kararınız değil anladığım kadarıyle üstlerinizden gelen bir talimat dedim. Evet yanıtını alınca ilgili kişiyle görüşmek istiyorum dedim. Kendisi o sırada mağazada değilmiş.

Peki sizin kabahatiniz yok ama birşey rica edeceğim. O amirinize HD video çeken kamera ve anahtarlıklardan haberi olup olmadığını sorabilir misiniz? Ben istesem size hiç fark ettirmeden tüm mağazayı videoya alır giderim. Farkında mısınız diye sordum. Kaldı öyle. Amirinize bunuda belirtin ve yasağın mantıksız olduğunu söyleyin kaldırsınlar lütfen dedim. İleteceğim dedi.

Bir anıda Efes Antik Kentinden. Kapıda girerken sırtımda fotoğraf makinesinin mocaman çantası ve tripodun çantasıda beraber girdik. Bu arada müzekart aldık. Bröşür istedim görevlilerden, yok dediler, kapı girişde yardımcı oldular falan. Görmeme şansları yok yani. Bende şaşırdım tabi. Bu tarz yerlerde genelde tripod yasaktır. Açıkhava müzesi diye heralde dedim kendi kendime. Neyse girdim içeri her yerde kurdum tripodu çektim bol bol. Elimde tripod geziyorum öyle.

Son olarak kütüphanenin fotoğraflarını çektim yukarıdan. Birde aşağıdan çekeyim dedim. İndim. Bir görevli gelip yasak dedi. İzin almanız lazım. Profesyonel çekime giriyor dedi. Tamam makine yarı profesyonel, tripod öyle ama ben profesyonel değilim ki dedim. Bu 100 TL lik tripod beni profesyonel yapıyorsa ne güzel dedim. Adam baktı tuhaf tuhaf. Yasak arkadaşım dedi. Bakanlığın mevzuatı var. Tamam dedim kaldırdım. Elle çekmeye devam. Tripodla çektiğim fotolarda yanıma kar kaldı. Bakmadılar makineye..

Son olarak bir mantıksızlıkda şu. Tripod sokmak yasak. Ama makineyi birşeyin üzerine koyup kablolu tetikleyici ile çekmek serbest. Aya sofyada tripodu kapıda aldılar. Ama üst katta kraliçe bölümü diye geçen yerde makineyi balkonun kenarına koyup çekmiştim. Önümüzdeki hafta geniş açıyla tekrarlamayı düşünüyorum.

Uzattım biliyorum ama bir örnekte Gaziantep Zeugma müzesinde. Çingene kızını görenler bilir ayrı bir yerde özel ışıklandırmayla sergileniyor. Bölüme girerken kapıda bir güvenlik görevlisi var. Makine elimde Flaşsız çekim yapabilir miyim dedim. Flaşsız olursa tamam dedi. Aldım makineyi flaşsız moda çektim. O derece güzel bir fotoğraf çıkacağını da düşünmemiştim açıkcası. Baya iyi sonuç aldım.

Yani yasak var ama mantık yok.
Müze ve örenyerlerinde boyle bir sıkıntı var evet. bende aspendos tiyatrosunda gişe de çalışıyorum. işim sadece bilet satmak ve misafiri içeri almak olduğu için girişte bazen amatörleri görmezden gelip tripod uyarısı yapmıyorum ama içerideki bakanlık görevlisi görürse uyarısını yapıyor. aslında amatörler icin bende sakıncalı bulmuyorum tripod kullanımını ama bakanlıktan ticari cekimlerde tripod icin ücret karsılıgında izin almak gerekiyor. bazı ticari cekimler yapan kişilerde izinsiz geldiklerinde içeride tripod ile cekim yapan amatör birini görünce kavga çıkarıyor. bu yüzden böyle saçma bir kural var malesef ülkemizde. yani tripodsuz ticari çekim yapılabiliyor ama tripodla amatör cekim yasak. bu yüzden de yasak mantıksız geliyor insanlara. umarım anlatabilmişimdir.