@Hasan Naci

KOnunun kisizel bakis acinizla alakali buyuk bir bolumu oldugu icin daha uzun tartisilmasinin faydasi olmayacagini dusunuyorum.

Ancak son olarak sunu soyliyeyim. Muzik notasini elde veya bilgisayarda yazmak farketmez. SOnucta cikan ses aynidir. Elde yazildiginda daha degerli degildir.

Karanlik oda artik bilgisayarlarin icine tartismasiz sekilde tasinmistir. Karanlik odada yapilan tum islemler artik bilgisayarda yapilabilmektedir. Vinyet islemi siz sadece fotograf cekerken mi yapiliyor saniyordunuz. Basarken bu etkiyi elde etmek icin eskiden maskeler caceveler ve filtreler kullanirdik. Yani sadece cekimle alakali degildir fotograf. Fotograf bir algi ve anlatim bicimidir. Yani yalan soylemeyen imajdir.

Ayrica goruntunun kayit edildigi yuzey niye bu kadar onemlidir veya basildigi veya basarken kullanilan ekipman? Mesela Film cekmegi her zaman severim ama Dijitalin getirdigi ozgurlugu seviyorum. Cross proses veya islak tablet baskiyi cok severim ama bunun icin surekli filmli makine tasimayi istemiyorum artik. Sadece ozel projelerde cikartiyorum ama bu bana neden dijital goruntuye aslina uygun bir cross proses yapmama engel olsun. Hayatin bize kazandirdigi kolayliklari purist yaklasimlarla reddetmeden evvel etiksel suzgecten gecirmek gerekir. Dijital islemleri tamamen inkar etmek dogru degildir. Bilinenin aksine karanlik odada baski yapmak da en az PS kadar mudahalecidir fotografa.


Yoksa fotograf ister dijital, ister analog olsun oncesinde fotografcinin birikimi, fotografin cekim ani ve onundeki objeler ve fotografin izlemeye hazir hale gelme prosesinin toplaminin yani sira izleyicinin kulturel gecmisi ve bakis acisinin bir toplamidir.

Butun yazdiklarimdan da su anlasilmasin fotografi kurtarma adina yada kotu fotografi guzllestirme adina mudahaleden bahsetmiyorum. Yada fotografi grafik haline getirmekten. Sadece dozu dogru ayarlamaktan bahsediyorum...

Saygilar.


@onuralp

KOnumuza sizin fotografinizla geri donelim:
Elestiri 1: Bana cok yarim bir fotograf geldi. Ana objesi eksik. Hani bir obje varmis orda siz tam cekerken kaybolmus gibi. Cunku fotograftaki hic bir obje one cikmior, beni cekiyordu fotografci demiyor bize. Cocuk ana obje desek, arakasi donuk, vucudu yok, bizden uzaklasiyor, Kuslar desek, fotografta kucuk ve sagdan soldan kesilmisler. Yani bir kompozisyon bir duzenleme eksigi var fotografta. Saygilar.