Mikhail Bey,
Gerek sorunuzu gerekse yukarıdaki arkadaşların cevaplarını okudum.
Hakan Hocam'ın belirttiği üzere ilgili araştırmayı yapmanız elbette faydalı olacaktır.
Atalay Hocam'ın belirttiği gibi de DPAF (Dual-Pixel AF) teknolojisine sahip bir gövde ile STM veya NANO-USM bir lens kombinasyonu video için çok ama çok verimli ve performanslı olacaktır.
Nikon'un video çekiminde AF konusu sıkıntılı maalesef. Video için şahsen öneremem.
Cengiz Hocam ve Salih Hocam gibi ben de 70D'ye (ya da bütçeniz uygunsa 80D'ye) eğilim gösterenlerdenim.
Kendi görüşlerim olarak ise,
- 550D gövdeden sonra 1XXXD serisini kesinlikle önermiyorum. Gövde serisini düşürmeye kesinlikle gerek olmadığı görüşündeyim. Eğer düşürecekseniz DPAF teknolojisine ya da Hybrid-AF II ya da III teknolojine sahip bir gövde önerebilirim. Mesela 100D. Ancak bu gövdenin film kaydetme formatları sizin işinize yarar mı bilmiyorum.
- 550D gövdeden sonra 700D, 50D, 70D, 80D, vb. DPAF teknolojisi olan gövdelerin hepsi zaten epey iyi birer yükseltme (upgrade) olacaktır.
- FF mi, Crop mu? Bu soru tamamen size bağlı. Ancak sadece video için düşünüyorsanız bence Crop gayet iş görür.
- "Ama düşük ışıkta ve yüksek ISO'da FF gövdeler daha iyi performanslı" derseniz, Crop gövde + geniş diyaframlı lens ile konuyu çözebilirsiniz. (EF 50mm f/1.8 STM, EF-S 24mm f/2.8 STM gibi...)
- Crop gövdede nispeten iyi bir yüksek ISO performansı isterseniz 70D yerine 80D'yi önerebilirim. Ancak fiyat farkı hissedilir seviyededir.
- Ayrıca kit lens olarak da 18-55mm STM değil de, 18-135mm STM ya da NANO-USM lens öneririm.
- Gövdelerin detaylı bilgilerini de Canon'un kendi sitesinden araştırmanız en sağlıklısı olacaktır: https://www.canon-europe.com/cameras/dslr-cameras-for-enthusiasts/
Selamlar ve iyi çekimler dilerim.