Caner bey makineniz hayırlı olsun.

Kaan beyin önerdiği videolar gerçekten ansiklopedik bilgileri içeriyor. Ben de şunu hemen hatırlatayım bu bilgilerin pek çoğunu ve sizin kullandığınız makinenizin bu bilgiler ile uyumunu el kitapçığında bulacaksınız. Öncelikle el kitapçığını aceleye getirmeden, makineniz yanınızda olarak mutlaka okuyun. Hatta yolculuklarda bu kitapçığı yanınızda taşıyın, özellikle sık kullanmadığınız bilgiler unutulabiliyor.

İşin teknik kısmı elbette önemli. Güzel tarafı da makinenizi açıp kapamayı öğrendiğinizde bile ürün veren bir alan. Ürün, fotoğraf. Pilini, lensini, hafıza kartını takıp dönüp vazoyu çektiğinizde ilk ürünü elde etmiş oluyorsunuz. Bu ürünün ne olması gerektiğine de gene siz karar vereceksiniz; sadece anıları tazelemek için belge elde etmek, sanal ortamda ya da sergi salonlarında bu ürünleri sergilemek, yarışmalara katılmak, meslek haline getirmek gibi çok çeşitli olanaklar sunan bir uğraşı için ilk adımınızı attınız.

Kullandığınız makineyi öğrenmekten kastım şudur; bir fotoğraf çekmek için fırsat gördüğünüzde, ortamın objenin ve tabii en önemlisi ışığın durumuna göre ellerinizin makineniz üzerindeki düğmeler üzerinde harekete otomatik olarak geçmesi. Bunun İSO su nerdeydi, diafram açıklığını nasıl ayarlıyorduk, pozlamayı (exposure) nasıl yapıyorduk diye düşünmeden harekete geçebilmek. Bu söylediğim zaman içinde oluşacak bir alışkanlıktır. Malum, öğrenilmiş bilgilerin düşünülmeden uygulanabilmesine "meleke" deniyor ve Meleke sadece çalışarak kazanılıyor.
Bir ton para verdik, bilmem kaç tane çapraz tip netleme noktası, saniyede şu kadar sayıda ışık-pozlama- enstantane- netlik- diafram açıklığı yapan makineye niye müdahele edeyim, Canon mühendislerinden iyi bilecek halim yok ya diyebilirsiniz. Bu söylem çok yanlış değil ama çok teknik. Makinemize biz, insanoğlu müdahele edince bundan da fazlasını sunuyor. Ya da biz o japonları fena halde kandırıyoruz diyelim. İşin en eğlenceli kısmı da burası . Şöyle bir örnek vereyim meraklı ve usta otomobil sürücüleri de bir ton para verip güçlü ve teknolojik arabalar alıp ne kadar sürüş destek sistemi varsa (abs, çbs, est, eta, dyo, aps, ..) kapatıp öyle sürerler. Makine ile bütünleşmek ve ona hükmetmek, bütün mesele bu.

Ortaya çıkan bir ürün var demiştik. O da sonuçta bir görsel belge. Eğer güzel sanatlar temel formasyonunu fotoğrafa yansıtacak, kompozisyon, kadraj bilgilerine sahip iseniz pekala insanların duvarlarına asabilecekleri estetik değerlere sahip fotoğraflarınız olur. Burada da kişisel ölçü değerim, "bu fotoğrafı ben de çekerim" dedirtmeyen, "vay be, ne güzel çekmiş" dedirtecek fotoğraf lar çekmek. Burada bir eğitmen büyüğümüzün özlü sözünü hatırlatmak isterim; fotoğrafı çekerken değil, seçerken fotoğrafçı oluruz.

Işığınız ve hevesiniz bol olsun.