ben de şu sıralar hangi programı kullansam telaşındayım. hemen hemen tüm uygulamaların deneme sürümünü yükledim.

on1 photo raw güzel bir uygulama ama 99 dolarlık ücreti görünce (kampanyalı fiyatıymış) Lightroom cc, photoshop ve 20gb Cloud paketini aylık 29tl'ye almak daha mantıklı geldi.çünkü bu paket yıllık düşününce on1 photo raw'dan daha ucuza geliyor. lightroom'a alternatif düşündüğüm bişeyi lightroom'dan pahalıya almak mantıksız olur. hem de lightroom'un yanında lightroom classic ve photoshop programı da varken.

luminar 2018 deneme sürümünü yükledim. program gerçekten çok başarılı ve 210tl gibi bir fiyatıyla da baya uygun diğerlerine göre. ama fotoğrafların exposure ya da contrastıyla bile oynarken yüklenme işareti çıkması gerçekten çok sinir bozucu. program gerçekten yavaş çalışıyor.

DXO optics pro 11 yükledim ve kampanyadan bedavaya aktive ettim. bu program da güzel ama lightroom'daki gibi bölgesel düzeltmeler yapmaya izin vermiyor. fotoğrafın bütününe müdahale edebiliyorsunuz sadece. köşede biryer gölgede kalsa, sadece o bölgede işlem yapamıyorsunuz. bence bu büyük bir eksiklik, lightroom'da en çok sevdiğim özelliklerden biri.

ilk yüklediğim program olan Canon digital photo professional 4 de çok yüzeysel bir uygulama gibi geldi. lens ayarla, kes, renk ışık, kaydet gibi.

sonuç olarak ben de hala lightroom'a alternatif bir program aramaktayım. ama sanırım ne seçersem seçeyim lightroom ve Photoshop'un tadını vermeyecek gibi. üstüne üstlük bu programlar da bedava değil. bi şu aktive edebilme işini biz de çözebilsek herşey daha güzel olacak ama

be de fikirlere açığım bu konuda. tavsiye edeceğiniz başka bir program varsa hemen deneyebilirim. ya da paralı uygulamaları daha uyguna yükleme imkanı olabilirse, kampanya vs süper olurdu.