Flaşların Önden Çekim Pozisyonunda Görünümleri (Fotoğraf:1)

Harici flash sektörüne hızlı ve başarılı bir şekilde girerek söz sahibi üreticiler arasında boy göstermeye başlayan Yongnuo firması; bildiğiniz üzere Ocak ayı ortalarında 560 serisi flaşlarına bir yenisini YN560 III ü ekledi malum. Henüz ülkemize ithalatçı firmalar yoluyla girmediği ve firmaların güncel tutulmayan web sayfaları nedeniyle, bu yeni flash hakkında Türkçe dilinde satıcı övgüsünden çok kullanıcı memnuniyetiyle yorumlanmış bir paylaşım olmadığı için böyle bir karşılaştırma yapmakta fayda gördüm. Umarım sizler içinde faydalı olur.
Çevremdeki çoğu insan bu harika flaşa temkinli yaklaşıyordu ki bende haliyle temkinliydim çünkü flaş hakkında yenilik olarak bi kaç dedikodu ve kesinleşmiş olan dahili radyo frekanslı tetikleyicisi olduğundan başka bi bilgim yoktu.Sonunda biraz Yongnuo markasının, birazda Hong Kong'daki Türk satıcının muhattabım olması güvencesiyle almaya karar verdim. Yaklaşık 2buçuk hafta önce flaş elime ulaştı 2buçuk haftadır bayağı deneme ve inceleme fırsatım oldu, ki o kadar memnun kaldımki ikincisinide 2-3 gün önce sipariş vererek setimin içersine dahil ettim. Gelelim artılarıyla eksileriyle YN560 III incelememize. . .


Flaşların Arkadan Dikey Pozisyonda Görünümleri (Fotoğraf:2)


Yongnuo YN560 III te malzeme kalitesi biraz daha artırılmış. YN560 II de kullanılan gövdeye oranla biraz daha mat ve sert bir malzeme kullanılmış (Fotoğraf:2'de görüldüğü üzere). Ayrıca harici batarya ve senkron soket girişlerini gizleyen plastikte gene kalite artırılmış. Şayet sık kullanım sonrasında rahat devre dışı kalması için inceltilen kısımdan kopmalar olabiliyordu YN560 II de, sanırım III modelinde bu problem göz önünde bulundurulmuş ve bir nebze çözüm getirilmiş. Diğer yandan dikkatimi çeken bir diğer fark ise YN560 III ün flaş diffüzyon camı YN560 II'ye göre biraz sarımtırak bi renge sahip ilk başta bana gelen flaşla alakalı bi durum olduğunu düşünmüştüm fakat ikinci YN560 III'ünde aynı durumda olduğunu görünce standart bi durum olduğu kanısına vardım ki Fotoğraf:1'e dikkatli baktığınızda bu durumu fark edebilirsiniz. Kısacası YN560 II ile YN560 III arasında gövde anlamında değişim sadece kullanılan dış plastik metaryal,Soket giriş kapağı ve flaş ışık camından ibaret. Flaş çıktığında hot shoe kızağının metal kısmının yenilendiği, ekranın YN560 II modeline göre büyük olduğu gibi bilgileri ise izlenimlerim doğrultusunda herhangi bir gerçeklik taşımıyor.


Flaşların Çekim Sırasındaki Etkileri (Fotoğraf:3)

Geldik en önemli bölüme fotoğraftaki başarısı manuel bir flaş için oldukça etkileyici. Tetikleyicisini 50-60 metre mesafeye kadar kullandım herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Sorunsuz bir şekilde tetikleyicisi çalışıyor. 100metre gibi bi mesafeyi kullanmamı gerektirecek bir tele lensin olmadığı için deneyemedim ki 60 metreyide deneme amaçlı kullandığımı belirtmeliyim. Işık gücü anlamında uzun süredir strobistle veya hassas ışık gerektiren çekimlerle ilgilenenlerin anlayabileceği bir güçlenme söz konusu ki bu durumun kelvin değerine herhangi bir etkisi yok. Sanırım bu durum kullanılan flaş camının farklı olmasıyla ilişkili.(Bknz,Fotoğraf:3) Öte yandan YN560III te ön tarafta tetikleyicinin çalıştığını belirten kırmızı bir sinyal fotoğrafa etki etmeyecek bir güçte yanıp sönüyor. Bunun yanı sıra pilot tuşunun altındaki ışığa ise gayet hoş bi işlev kazandırılmış. Mavi ışık tetikleme sisteminin hazır duruma geldiğini belirtirken anladığım kadarıyla pembemsi ışıksa uyku modunda olduğunu LCD ekranla birlikte vurguluyor. Kutu içeriği standart Flaş,İngilizce ve Çince Kullanım Klavuzu,Flaş Standı ve Winil Flaş Kılıfından oluşmakta.

Flaş Kutuları (Fotoğraf:4)




Flaşların Arkadan Görünümü (Fotoğraf:5)

Kısaca özetlemek gerekirse YN560 III manuel flaş düşünenler için harika bir flaş, dahili radyo tetikleyicisi ile ekipman kalabalığının önüne geçebilirken ekonomik olarakta tetikleyiciye ekstra masraf yapmamış oluyorsunuz.Flaşın YN560 II'den tek negatif yönü flaş dolum sesinin düşük oluşu şayet duymanız oldukça zor bi desibele sahip.
Piyasa Durumuna gelirsek;Türkiye piyasasında Garantisiz YN560 II 170 TL , Radyo tetikleyici Garantisiz RF-603 (1+1) 80TL yani uzaktan tetikleyebileceğiniz bir flaş seti size 250TL'ye mal oluyorken, Garantisiz YN560 III 185TL, Garantisiz Radyo tetikleyici Garantisiz RF-603 1 adet 30TL ki flaş sayınızı artırdıkça bu durumun karlılığı yaklaşık 4 flaşta bir flaşı bedavaya getiriyor size.