Aldığım ilk tepe flaşı 2. el 430EX II dün elime geçti, Mert Yavuz'a teşekkürler. Önceden GP2700 pilleri almış ve şarj etmiş hazır bekliyordum zaten Özellikle 60D ile uzaktan flaş işleminin nasıl olacağını merak ediyordum. Yine flaş gelmeden kullanım klavuzunu vs indirip biraz okumuştum. Dün gece evde biraz oynama fırsatım oldu, ilk izlenimlerim:

1. Canon olması tabii ki kalitesinde kendini gösteriyor, o konuda zaten şüphem yoktu.
2. Makina menüsü yanına birde flaş menüsü ile uğraşmak gerekiyor, tabii biraz tecrübe edindikten sonra gerekli ayarları öğrenince zırt pırt gerekmez.
3. Makinaya takınca makinanın ağırlığı yanısıra ağırlık merkezi-dengesi oldukça değişti, hantallaştı diyebilirim. Battery griple dengesi daha iyileşebilir.
4. Yakın mesafelerde kolayca seri çekim yapılabiliyor, dolum süresi yeterince hızlı.
5. HSS'de 1/8000lere çıkmak değişikmiş, onun faydalarını gündüz denemem gerekiyor.
6. Uzaktan kumanda çok kolay kullanılıyor, her 3 konumda da denedim (sadece 430/430+makina flaşı/430:makina flaşı)
7. Ev içinde sensörler birbirini görmesede 60D flaşı tetikleyebildi, ama dışarda bu gerçekleşmez sanırım. Bunu da deneyeceğim.
8. Nette daha önce defalarca okumama rağmen flaşı yansıtarak kullanabilmenin ne kadar güzel sonuçlar verdiğini kendi gözlerimle gördüm.
9. Zifiri karanlıkta 10m ye kadar aydınlatma yaptı, ama tabii iç mekanda yansımalarında büyük katkısı olmuştur. Dışarda da deneyeceğim flaşın menzilini
10. Flaşın bütün ayarlarını makina üzerinden yapabilmekte çok güzel bir özellik.
11. Flaş üzerindeki diffüzer ile ışık güzel yayılıyor ve 15mm de bile karanlık yer bırakmadan aydınlatma yapabiliyor. Klavuzda 14mm yazıyordu zaten ama test edip onaylamış oldum
12. Modelling flaşta çok kullanışlı bir özellik, ona da bayıldım.

Bu flaşı kullanmanın benim kıt ışık bilgilerime de katkıda bulunacağı kesin, o açıdan da ayrıca memnun oldum.

Son söz: 430EXII'ye karar vermeden önce Nissin 866-580EXII ve 430EXII için baya bir araştırma yaptım.

1.Nissin'in çok güzel yorumları var, çok güçlü bir flaş. sub flaş ise Metz 58 harici başka flaşlarda bulunmuyor. Biraz kalite problemleri olduğunu da yurtdışı forumlarda okudum, yine de deneyebilirdim. Fakat ben uyum sorunları oluşabilir diye düşünerek Canon Canon'dur dedim.
2. 580EXII , 430'un abisi ve 430 özelliklerine ek olarak daha güçlü, master özelliği var, kafası 2 yönede 180 derece dönüyor

eğer 7D , 600D veya 60D'niz var ise (580'in master özelliği gerekmiyorsa) ve 580 tuzlu geliyorsa 430EXII'yi ilk flaş olarak kesinlikle tavsiye ederim. Flaş ile ilgili deneyimlerimi buradan paylaşmaya çalışacağım.

Flaşlı fotoğraf sürekli çeken/tecrübeli arkadaşların tavsiyeleri varsa onlar da alabilmek benim için ayrıca değerli... paylaşırlarsa sevinirim.