Yaratıcılık derseniz renkli jelatin kağıtları devreye girer bana göre. Kırtasiyeden biraz kalınca olan renkli jelatinlerden alın. Flaşınızın önüne takabileceğiniz uygun boyutlarda kesin. İnternetteki hazırlara boşuna dünya para vermeyin. 6 adet farklı renklerde A4 boyutundaki renkli jelatin kağıtı 2 lira bile tutmuyor. Kestiğiniz jelatinleri paket lastiğiyle flaşa tutturun. Cama değmemesi gerek!!! Seri çekimlerde ısınmadan ötürü jelatinin erime ve cama yapışma riski var. (Başıma geldi de biliyorum.)
İki ayrı çekim tekniği deneyebilirsiniz:
1- Kolay teknikte fotoğraf makinesinin beyaz dengesini florasan lambaya getirin. Flaşın önüne turuncu jeli takın ve portrenizi çekin. Teorik olarak masmavi arkaplanın önünde doğru insan teni renginde bir portre elde etmeniz gerekiyor.
Eğer istediğiniz gibi değilse uygun rengi bulana kadar renk dengesi ayarlarındaki kelvin ayarlarıyla oynayabilirsiniz.
2- Daha ileri seviyede örneğin objektifin önüne mor jelatini takın ve manuel netlemeye geçin. Portresini çekeceğiniz kişinin yanına gidip makinenizi fotoğrafın çekileceği (veya flaşın patlayacağı) yöne doğrultup flaş kapalıyken P modunda bir poz çekin.
Elde ettiğiniz mor fotoğrafı özel renk dengesi için örnek olarak atayın. Jelatini objektiften çıkarın ve flaşa takın. Çekeceğiniz fotoğraftaki model normal renkte, arkaplansa mor olacaktır. Bu 2. tekniği her renk jelatinle adımları aynen takip ederek uygulayabilirsiniz.
Daha da ileri seviyede uzaktan tetikleyici, 60cm civarı bir softbox ve tripodla (veya ışık standı-ayağıyla) çok daha yaratıcı sonuçlar elde etmek de mümkün. Flaşı modele 30-45 derece açıyla konumlandırıp müthiş sonuçlar elde debilirsiniz.
Bu ikisi denenmiş ve başarılı olmuş teknikler. Deneme yanılmayla daha yaratıcı sonuçlar elde etmek size kalmış.
Kolay gelsin.