Hata yapın

Hata yapmaktan asla çekinmeyin. Aslında bu durum sadece fotoğrafçılık için geçerli değildir; gerçek hayatta birçok alanda hata yaparak yeni şeyler öğrendiğimize göre, olaya bu açıdan bakmakta fayda var. Çektiğiniz fotoğrafları güvendiğiniz insanlara gösterin ve onların size faydalı olabilecek geri bildirimlerini dikkatlice dinleyin. Bunun yanı sıra internet üzerinden diğer fotoğrafçılarla da iletişimde kalarak bu konudaki yeteneğinizi onların aracılığıyla daha da geliştirebilirsiniz.

Çizmeyi öğrenin

Biraz tuhaf gelebilir ama fotoğrafçılıkla yakından ilgileniyorsanız, az çok çizimle de haşır neşir olmanız gerekiyor. Ancak birçok insan, çizim yapmayı zaman kaybı olarak gördüğünden, günlük hayatında önemli bir yer tutmaz. Oysa yaratıcı fikirlerin en kolay çizimle ortaya çıkabildiği bir gerçektir. Elbette herkesin eli çizim yapabilmeye yatkın değildir; ancak bu çizimden uzak kalmamızı da gerektirmez. Burada önemli olan nokta çizimlerimizle beynimizdeki, hayallerimizdeki objeleri, imgeleri kağıda yansıtabilmektir.


Hayal ile gerçeği birbirinden iyi ayırt edin

Çocuğunuz var mı? Ya da kalbinizde yer etmiş bir çocuk? Ya da çocukluğunuzu hayal edin ve yıllar sonra geldiğiniz bugünleri. Aradaki farklı düşünün... Çocukluğunuzda hayal gücünüzü daha bir kolay kullanıyor, dışarıya daha bir kolay vuruyordunuz. Oysa şimdi durum aynı mı? Hayal gücünüzü birçok sebepten dolayı kısıtlamak zorundasınız ve bu da yaratıcılığın önündeki belki de en büyük engellerden biri. Zaten dikkat edeceğiniz üzere insanlar kaç yaşında olursa olsun, Harry Potter, Yüzük Kardeşliği ve bunun gibi hayal gücünün ön planda olduğu filmleri izlemekten geri durmuyor. Bunun yanında Knight Online ve diğer doğaüstü oyunların da dünya genelinde milyonlarca kullanıcı tarafından oynandığını da unutmamamız gerekiyor.

Gittiğiniz her yere kameranızı da götürün

Sadece fotoğraf çekmek istediğiniz günlerde fotoğraf makinenizi yanınıza almayın. Aksine gideceğiniz her yere kameranızla birlikte gidin. Gün içinde birçok şeyle meşgul olabilirsiniz; ancak fotoğraf çekebilmek için birkaç saniyenizi ayırmanız yeterlidir. Bazen içinizden de geçmiştir: Keşke kameram yanımda olsaydı da şu görüntüyü çekebilseydim! Gerçekten de hayat sürprizlerle doludur ve her an her yerde objektifinize layık güzel karelerle karşılaşabilirsiniz.

HDR ile pratik yapın

Öncelikle HDR'ın ne olduğunu irdelememizde fayda var. HDR(High Dynamic Range) Photoshop gibi yazılımların kullanılması suretiyle fotoğrafların reklerinin, kontrast ve ince ayarlarının düzenlenmesi anlamına gelmektedir. Örneğin tarihi bir kalıntıyı çekmek istiyorsunuz; ancak normal şartlarda ışık, bu kalıntının üzerine ters pozisyonda düşüyor. Bu da çekeceğiniz fotoğrafın karanlık çıkacağı anlamına geliyor; işte tam bu noktada HDR imdadınıza yetişiyor; zira HDR rötuşuyla karanlıkta kalan ya da bu tip ışık sorunun yaşandığı ortamlarda tüm detaylar kaydedilebilir.

Elinizdeki ufak makinelerden kurtulun

Kullanıcıların fotoğraf makinesi alırken dikkat ettikleri en önemli noktalardan biri, alacakları makinenin olabildiğince hafif ve küçük bir yapıda olmasıdır. Bu sayede kullanıcı dilediği her yere makinesini götürebilecek ve makinesini rahatça yanında taşıyabilecektir. Hem de böylesine ufak bir makine bir de 10 megapiksel de olunca, kullanıcılar en iyi tercihin bu tip fotoğraf makineleri olduğunu düşünürler. Oysa gerçekte durum hiç de böyle değildir; bu tip bir fotoğraf makineniz varsa şimdiden bu makinenizi çocuğunuza ya da kardeşinize vermenizi önerebiliriz; nihayetinde fotoğrafçılıkta yol almak istiyorsanız, en azından bugün için fiyatları da artık makul seviyelere inmeye başlayan bir DSLR edinebilirsiniz. Daha net ve yüksek kalitede görüntüler elde edebileceğiniz DSLR makineleri ile birbirinden muhteşem fotoğraflara ulaşabilmeniz mümkün.

Yanınızda Tripod bulunmaya bakın

Öncelikle Tripod'un ne olduğuyla ilgili ufak bir açıklamada bulunmakta fayda var: Tripod, kamera ve fotoğraf makinelerini sabitleme, alçaltma ve yükseltme gibi farklı hareketleri sağlayan üç ayaklı bir ekipmandır. Bu ekipmanı yanınızda taşımanızın en önemli nedeni ise fotoğraf ya da video çekeceğiniz esnada herhangi bir titreşimin önüne geçmek ve sabit olarak bir görüntüyü elde edebilmek. Örneğin günbatımını ya da gündoğumunu objektife yansıtmak istediğinizde bu tür bir ekipmanın yanınızda bulunması son derece önemli ve gereklidir.

Flickr'a göz atın

Fotoğraf çekmek kadar bu fotoğrafları başkalarıyla paylaşabilmek de aynı derecede heyecan vericidir. Bugünün dünyasına baktığımızda, paylaşımın en kolay ve hızlı yolunun internet olduğu artık su götürmez bir gerçek olarak addedilebilir. Flickr da internet üzerinde bulunan bir fotoğraf ve resim paylaşım sitesidir. Siz de en güzel fotoğraflarınızı bu adrese göndermek suretiyle fotoğraflarınızı milyonlarla paylaşabilme şansını yakalayabilirsiniz. Ayrıca dünya çapında çekilen ve Flickr'da paylaşılan fotoğraflara da göz atabilir, bu fotoğraflardan kendinize göre bazı çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Hatta Flickr, haftanın en iyi fotoğraflarını da bu sayfada yayınlayarak, fotoğrafçıları tatlı bir rekabete de sokmaktadır.