Herkese selam;

Işığın öneminden bahsetmeme hiç gerek yok Işık önemli olduğu kadar,kompozisyonumuzu oluştururken,ışığı nerden ölçmemiz gerektiğide çok önemli.Zıt renklerin olduğu bi karede evaluative metering kullanmak,siyahın siyahını beyazın beyazını kaybetmeye sebep oluyor.Spot metering kullanalım dersek,mesela siyaha göre pozladık,o zaman beyazın durumunu kestirmek güç oluyor.Beyaza göre pozlarsak yine aynı şey geçerli.

örnek olarak şu fotoğrafı inceleyelim,burda fotoğrafçı hangi ölçüm modunu kullanmışda,açık mavi ve siyah bu kadar net ve dengeli?








Konuya baktığımızda,kadrajımıza aldığımız ortamda,gerçeğe en yakın ışığı kaydetmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Bu fotoğrafta,pencereden giren ışık ve in mekanın farkını bu kadar net olarak saptayabilmek için doğru ölçüm nerden yapılmış? (Evet tozunda ışıkda büyük etkisi var)









Belkide en güzel örneklerden biri sıradaki fotoğraf.Hafif sağ üstdeki karanlığın gerçekten karanlık olması,soldaki giysilerin alt kısımındaki derin siyahlık,kısacası gözümüzle gördüğümüzdekine çok yakın.Gölgeler ve renkler net.Ne gölgeler fazla pozlanmış nede renklerde herhangi bi kayıp olmuş.







Son olarak ölçüm hakkında fikirlerinizi almak istediğim fotoğraf,burdada zıt renkler söz konusu,nasıl bi ölçüm kullanmak gerekir?







Bilgilerini paylaşan herkese teşekkürler.