Dijital fotoğraf makinesi seçmek çok zor iştir,ilk fotoğraf makinemi almadan önce tam 2,5 ay araştırmıştım. Bir çok şey öğreniyoruz tabi bu araştırma sırasında.Ben birkaç şey paylaşmak istiyorum burada izninizle.

1- Megapiksel çok populer bir deyiş,ama aslına bakarsanız çok da önemli değil. Yani amatör olarak hangimiz poster baskısı alıyoruz ki? O yüzden 6 megapksellik bir makine herkese yetecektir. Megapiksel asla kalite demek değildir. Sadece fotoğrafın büyüklüğüdür.Standart bir fotoğraf kağıdına baskı alacaksanız 3 mP bile yeterli olmaktadır.
2- Kompakt makine alırken onun optik zoomuna dikkat edin,dijital zoom hiç önemli dğeildir.Dijital zoom görüntünün bilgisayarda büyütülmesiyle aynı işlevi görür.Optik zoom ise kaliteyi bozmadan zoom yapmanıza olanak verir.
3-Makinenin çekim kalitesi kullandığı lense bağlıdır. Bu yüzden kompakt makine tercihlerinizde markalı diyebileceğimiz Canon,Nikon,Sony,Samsung gibi markaları seçmenizi öneririm.
Dikkat etseniz iyi oalcak başka özellikler:
- Kırmızı göz önleme (Red Eye Reduction)
- Pil süresi (Bazı makinelerde normal kalem pil kullanılırken,bazı makinelerde cep telefonları gibi şarj olabilen bataryalar kullanılır)
- Türkçe menu (Ing bilmeyenler için)
- Gece çekim performansı
- LCD Ekran büyüklüğü(2,5" üstü rahat edersiniz)

D-SLR makineler kullanmak isteyenler için de önerilerim şunlar olacaktır:
1- Öncelikle D-SLR kullanmaya hazır mısınız buna karar verin,D-SLR makineler fiyat olarak kompaktlara göre yüksektir ve manuel özellikleri çok daha gelişmiştir.Buna ayırabilecek bütçeniz olup olmaması buradaki en önemli etkendir.Diyelim ki D-SLR aldınız,objektif ve objektifler almanız gerekecektir.Bunların hepsi de ayrı ayrı paradır ve objektif değiştirmek kimilerine çok zor da gelebilir,önemli olan neyi ne kadar çekeceğiniz...
2- dpreview.com ve letsgodigital.org siteleri size çok güzel kaynaklardır.
3- Nikon,Canon,Sony,Pentax her zaman önerilen markalardır. Nikon ve Canon yaygın olduğu için 2.el piyasası da çok canlıdır.Pentax makinelerde gövdeden titreşim engelleme özelliği olması çok büyük avantajdır ve ayrıca m42 adaptörler çalışan eski tip manuel lenslere desteği geniştir. Sony ileride daha da yaygınlaşacak belki ama benim Sony makineler hakknda pek de bilgim yok açıkçası.
Gelelim malum Nikon & Canon yarışmasına...
Benim gözlemim şudur bu konuda:
Eğer netlik ve keskinlik istiyorsanız ve bunu fiyat olarak daha düşük lenslerle yapmak istiyorsanız NIKON,
Eğer renk doygunluğu ve daha az gren istiyorsanız CANON kullanın.

Tabi bu tartışma bitmez,herkese göre farklı avatnajları ve dezavantajları var iki markanın da.

Seçim zor,

Kolay gelsin...