Alıntı neoner Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Shutter/AE lock tuşu ve işleri hakkında bilgilendirirseniz sevinirim
misal:
AF/AE lock
AE lock/AF
AF/AF LOCK NO AE lock
AE/AF no AE lock


forumda bulamadım ondan soruyorum
AE Lock Pozlama kilididir. Konuya odaklanıp yarım deklanşör yaptığınzıda makine ışığı ölçer, seçtiğiniz ayarlara göre makineye bir değer verir, enstantane öncelikli ise diyafram değeri verir, diyafram öncelikli ise enstantane değeri verir, full otomatikse ikisini birden verir. Siz AE Lock tuşuna basarsanız da bu değeri kilitler. Makineyi daha aydınlık bir yere çevirseniz de, daha karanlık yere çevirseniz de o kilitlediğiniz değerlerde çekim yapar. Yani "ışık ayarını şuradan alayım ama o ayarlarla oranın değil de öbür tarafın fotoğrafını çekeyim" derseniz bunu kullanırsınız.

AF Lock da aynı mantık. Onda da pozlamayı değil, odaklamayı kilitlersiniz. Mesela yakında bir obje var, çok uzakta bir obje var. Siz uzaktaki objeye odaklanmak istiyorsunuz, yakındaki bulanık çıksın istiyorsunuz. Ama manuel odaklama yapmak da istemiyorsunuz. Makine de yakındaki obje dururken bir türlü uzaktakine odaklanmıyor.

Alıyorsunuz makineyi, yakındaki objeyi kadraja almadan uzaktaki objeye çevirip yarım deklanşör yapıyorsunuz. Elinizi çekmeden tekrar yakındaki objeyi kadraja alıyorsunuz. Ne oluyor, odağınız uzaktaki objeye kilitlendi. Artık uzaktaki net, yakındaki bulakın şekilde çekebilirsiniz.

Çok saçma anlattım ama anlaşılmıştır umarım.